placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks

placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks

Kto nie pamięta słynnego cherry pie z kultowego serialu „Twin Peaks”? Ten pyszny, domowy placek wiśniowy to niezapomniany smak, który przywołuje na myśl tajemnicze, leśne miasteczko i jego niezwykłych mieszkańców. Placek, który jest jednym z głównych bohaterów wielu scen, teraz może gościć na twoim stole. Oryginalny przepis z Twin Peaks na placek wiśniowy to klasyk amerykańskiej kuchni. Idealny balans między słodyczą a lekką kwaskowatością wiśni, chrupiące ciasto i aromatyczny, korzenny akcent. Doskonałe ciasto na zachwycający deser po obiedzie lub słodki poczęstunek podczas wieczornych spotkań, którego nikt nie będzie mógł odmówić.

Składniki:

  • ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • 200g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • ok 3 łyżki zimnej wody
  • nadzienie wiśniowe:
  • 1 kg świeżych wydrylowanych wiśni
  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szkl wody

Placek wiśniowy z miasteczka twin peaks – jak zrobić?

  1. 1.
    Zaczynamy od ciasta. Masło siekamy z cukrem i mąką a następnie dodajemy żółtko; dodajemy wodę jeśli potrzeba wody dodajemy więcej. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placki, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  2. 2.
    W tym czasie przygotowujemy wiśniowe nadzienie. Do garnka wkładamy umyte, wydrylowane wiśnie, wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny; gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W kubku rozrabiamy mąkę z wodą; dodajemy do wiśni, mieszamy i chwilę gotujemy.
  3. 3.
    Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części; ja na spód dałam trochę więcej. Większą połowę rozwałkowujemy, przekładamy na tortownicę (24cm), tak żeby ciasto sięgało do górnej krawędzi. Wlewamy nadzienie wiśniowe. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch. Wystające ciasto opuszczamy i delikatnie ale dokładnie dociskamy widelec, tak żeby nie wyciekło nam nadzienie. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy obficie cukrem. Na wierzchu patyczkiem od szaszłyków robimy kilka dziurek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C pieczemy 15 min a następnie obniżamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 25-30 min

Słowa kluczowe: ciasto wiśniowe twin peaks

Porady – dodatkowe informacje

Ciasto wiśniowe z miasteczka Twin Peaks można upiec w formie od tarty. Jednak ja chciałam mieć „wyższe” ciasto, dlatego upiekłam je w tortownicy o średnicy 24 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek wiśniowy
Następny przepis: PLACEK Z JABŁKAMI - KRÓLEWSKI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode