Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy to słodka uczta dla każdego łasucha. Wyjątkowa kompozycja ciasta z delikatną nutą wiśni rozpływa się w ustach i jest idealnym dopełnieniem każdego letniego posiłku. Świeże, soczyste wiśnie wplecione w przepyszne, lekko chrupiące ciasto to duet, który doskonale sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i podczas popołudniowej kawy. Ten tradycyjny deser to prawdziwa eksplozja smaku. Spróbuj placek wiśniowy – jednej z klasycznych propozycji letniej kuchni, jej smak na pewno na długo zapadnie Ci w pamięć.

Składniki:

  • Placek kakaowy: 8 jajek, szklanka mąki, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka cynamonu, 2 łyżki kakao.
  • Placek orzechowy do środka: 5 białek, 150g orzechów włoskich grubo zmielonych, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka bułki tartej.
  • Masa: 500 ml mleka, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru, kieliszek spirytusu, 1 margaryna, opakowanie kremu czekoladowego do tortów lub 2 łyżki kakao, herbata do nasączenia placków.
  • Glazura: słoik wiśni drylowanych, galaretka wiśniowa, łyżeczka żelatyny.

Placek wiśniowy – jak zrobić?

  1. Białka ubić, dodać cukier i żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem, kakao i cynamonem. Wylać do formy i upiec. Przekroić na 2 placki.

    Zrobić placek orzechowy białka ubić z cukrem dodac resztę składników. Piec 20 minut.

    Budynie ugotować na mleku z cukrem. Ostudzić. Utrzeć margarynę dodać budyń i krem w proszku lub kakao na końcu spirytus. Przełożyć placki.

    Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki soku z wiśni. Gdy zacznie tężeć dodać wiśnie i tężejącą masę wylać na placek. Wstawić do lodówki.

Placek wiśniowy – dodatkowe informacje

Zamiast wiśni można dać maliny


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek Wiosenna Bajka na szpinakowym spodzie
Następny przepis: placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode