PLACEK ŚMIETANOWY

PLACEK ŚMIETANOWY

Szukając inspiracji na smaczne i proste ciasto? Wypróbuj nasz przepis na placek śmietankowy. To klasyczne ciasto, które zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Niezwykle puszyste, delikatne i wilgotne, może być podawane zarówno na codzienne popołudnia, jak i podczas specjalnych okazji. Głównym składnikiem tego ciasta jest, jak sama nazwa wskazuje, śmietanka, która nadaje mu jedwabistej tekstury i głębi smaku. Placek śmietankowy to idealna propozycja dla tych, którzy pragną wykonać szybki deser, a jednocześnie chcą zaskoczyć domowników niebanalnym smakiem. Spróbuj sam i przekonaj się, jak pyszny jest ten placek!

Składniki:

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA ORZECHOWA:
  • 30 dkg zmielonych orzechów
  • 1 kubek śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • brzoskwinie
  • MASA BIAŁA:
  • 5 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 duże kubki śmietany 18%

Placek śmietanowy – jak zrobić?

  1. Zrobić kruche ciasto, podzielić na pół. Pierwszą połowę rozwałkować i wyłożyć na blasze, natomiast drugą włożyć do zamrażarki.
  2. Składniki masy orzechowej delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na orzechy ułożyć pokrojone brzoskwinie.
  3. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać budynie oraz śmietanę i delikatnie wymieszać. Wylać na orzechy i brzoskwinie.
  4. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
  5. Piec 1 godzinę w 180 st C.

PLACEK ŚMIETANOWY – dodatkowe informacje

Zamiast orzechów można użyć maku, a brzoskwinie można zastąpić drylowanymi wiśniami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek PYCHA
Następny przepis: Placek truskawkowy z masą budyniową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode