PLACEK ŚMIETANOWY
Szukając inspiracji na smaczne i proste ciasto? Wypróbuj nasz przepis na placek śmietankowy. To klasyczne ciasto, które zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Niezwykle puszyste, delikatne i wilgotne, może być podawane zarówno na codzienne popołudnia, jak i podczas specjalnych okazji. Głównym składnikiem tego ciasta jest, jak sama nazwa wskazuje, śmietanka, która nadaje mu jedwabistej tekstury i głębi smaku. Placek śmietankowy to idealna propozycja dla tych, którzy pragną wykonać szybki deser, a jednocześnie chcą zaskoczyć domowników niebanalnym smakiem. Spróbuj sam i przekonaj się, jak pyszny jest ten placek!
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 1 margaryna
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 5 żółtek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA ORZECHOWA:
- 30 dkg zmielonych orzechów
- 1 kubek śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
- brzoskwinie
- MASA BIAŁA:
- 5 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 3 duże kubki śmietany 18%
Placek śmietanowy – jak zrobić?
- Zrobić kruche ciasto, podzielić na pół. Pierwszą połowę rozwałkować i wyłożyć na blasze, natomiast drugą włożyć do zamrażarki.
- Składniki masy orzechowej delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na orzechy ułożyć pokrojone brzoskwinie.
- Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać budynie oraz śmietanę i delikatnie wymieszać. Wylać na orzechy i brzoskwinie.
- Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
- Piec 1 godzinę w 180 st C.
PLACEK ŚMIETANOWY – dodatkowe informacje
Zamiast orzechów można użyć maku, a brzoskwinie można zastąpić drylowanymi wiśniami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placek PYCHA
Następny przepis: Placek truskawkowy z masą budyniową