PLACEK ŚMIETANOWY
Szukając inspiracji na smaczne i proste ciasto? Wypróbuj nasz przepis na placek śmietankowy. To klasyczne ciasto, które zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Niezwykle puszyste, delikatne i wilgotne, może być podawane zarówno na codzienne popołudnia, jak i podczas specjalnych okazji. Głównym składnikiem tego ciasta jest, jak sama nazwa wskazuje, śmietanka, która nadaje mu jedwabistej tekstury i głębi smaku. Placek śmietankowy to idealna propozycja dla tych, którzy pragną wykonać szybki deser, a jednocześnie chcą zaskoczyć domowników niebanalnym smakiem. Spróbuj sam i przekonaj się, jak pyszny jest ten placek!
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- CIASTO:
 - 3 szklanki mąki
 - 1 margaryna
 - 0,5 szklanki cukru pudru
 - 1 cukier wanilinowy
 - 5 żółtek
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - MASA ORZECHOWA:
 - 30 dkg zmielonych orzechów
 - 1 kubek śmietany 18%
 - 2 łyżki cukru
 - brzoskwinie
 - MASA BIAŁA:
 - 5 białek
 - 1,5 szklanki cukru
 - 2 budynie śmietankowe
 - 3 duże kubki śmietany 18%
 
Placek śmietanowy – jak zrobić?
- Zrobić kruche ciasto, podzielić na pół. Pierwszą połowę rozwałkować i wyłożyć na blasze, natomiast drugą włożyć do zamrażarki.
 - Składniki masy orzechowej delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na orzechy ułożyć pokrojone brzoskwinie.
 - Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać budynie oraz śmietanę i delikatnie wymieszać. Wylać na orzechy i brzoskwinie.
 - Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
 - Piec 1 godzinę w 180 st C.
 
PLACEK ŚMIETANOWY – dodatkowe informacje
Zamiast orzechów można użyć maku, a brzoskwinie można zastąpić drylowanymi wiśniami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placek PYCHA
Następny przepis: Placek truskawkowy z masą budyniową






