Placek PYCHA

Placek PYCHA

Placek PYCHA to przepis na wyjątkowe ciasto, które jak sama nazwa wskazuje, to prawdziwa pycha dla podniebienia. Idealne na rodzinne spotkania, imprezy czy po prostu na słodki kąsek w ciągu dnia. Składniki, które znajdą się w tym przepisie, to nic innego jak idealne połączenie pyszności i prostoty. Pycha ciasta kryje się nie tylko w jego smaku, ale także w łatwości wykonania. Pycha ciasto to niebanalny deser, który z pewnością skradnie serce każdego łasucha.
Nie zwlekaj dłużej i poznaj sekret Placek PYCHA, zaskakując swoich bliskich tej boską słodyczą.

Składniki:

  • 9 jajek
  • 1 żółtko
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 35 dag cukru kryształu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 dag mąki
  • 30 dag maku
  • 50 dag sera białego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa lub 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. wody

Placek „pycha” – jak zrobić?

  • 1.

    Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier puder, żółtko,2 całe jajka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część upiec. Na drugą wykładamy mak.

  • 2.

    Mak: Mak sparzyć i zmielić dwukrotnie. 2 całe jajka ubić z 20 dag cukru kryształu, dodać mak i wyłożyć na przygotowane ciasto.

  • 3.

    Ser: ser zmielić. Z pozostałych jajek oddzielamy żółtka od białek. Masło utrzeć z pozostałym cukrem kryształem, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszać i wyłożyć na mak. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem i piec aż ser się zarumieni.

  • 4.

    Jabłka pokroić w kostkę i przesmażyć. Dodać galaretkę i wymieszać. Wyłożyć na upieczony ser i mak, przykryć upieczonym kruchym plackiem.

Można polać polewą.

Porady – dodatkowe informacje

Ciasto pycha najlepiej przygotować dzień przed podawaniem, aby kruche ciasto zmiękło


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek Ruski
Następny przepis: PLACEK ŚMIETANOWY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode