Placek PYCHA
Nie zwlekaj dłużej i poznaj sekret Placek PYCHA, zaskakując swoich bliskich tej boską słodyczą.
Składniki:
- 9 jajek
- 1 żółtko
- 10 dag margaryny
- 10 dag masła
- 20 dag cukru pudru
- 35 dag cukru kryształu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 dag mąki
- 30 dag maku
- 50 dag sera białego
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa lub 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. wody
Placek „pycha” – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier puder, żółtko,2 całe jajka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część upiec. Na drugą wykładamy mak.
-
2.
Mak: Mak sparzyć i zmielić dwukrotnie. 2 całe jajka ubić z 20 dag cukru kryształu, dodać mak i wyłożyć na przygotowane ciasto.
-
3.
Ser: ser zmielić. Z pozostałych jajek oddzielamy żółtka od białek. Masło utrzeć z pozostałym cukrem kryształem, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszać i wyłożyć na mak. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem i piec aż ser się zarumieni.
-
4.
Jabłka pokroić w kostkę i przesmażyć. Dodać galaretkę i wymieszać. Wyłożyć na upieczony ser i mak, przykryć upieczonym kruchym plackiem.
Można polać polewą.
Porady – dodatkowe informacje
Ciasto pycha najlepiej przygotować dzień przed podawaniem, aby kruche ciasto zmiękło