Placek po węgiersku z kurczakiem
Placek po węgiersku z kurczakiem to propozycja idealna dla miłośników kuchni pełnej smaków, aromatów i pikantnych nutek. Połączenie soczystego mięsa kurczaka, rozpływających się w ustach warzyw i rosołowej podstawy ognistego gulaszu węgierskiego, zaskoczy niejednego smakosza. Oryginalny przepis to kwintesencja węgierskiej sztuki kulinarnej, która w mig przeniesie was do słonecznych stron Madziar. Jeżeli lubicie pozbójnickie akcenty w potrawach, ten przepis jest właśnie dla was. Świetny na rodzinne spotkania, weekendy czy specjalne okazje. Zapewnia spektakl smaków, który niejednokrotnie zapadnie w pamięć.
admin
Składniki:
- Placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- ok 3 łyżek mąki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej
- Gulasz do placków:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 l bulionu wołowego
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- Dodatkowo:
- pół ogórka
- pomidor
- 3 plastry sera
Placek po węgiersku z kurczakiem – jak zrobić?
- W pierwszej kolejności przygotowujemy gulasz do placków. W tym celu umytego kurczaka kroimy na większe kawałki. W misce, słodką paprykę i sól, mieszamy wraz z mąką i obtaczamy w tym kurczaka. Wrzucamy go na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony do zarumieniania.
- W osobnym garnku szklimy pokrojoną w kostkę cebulę ze słodką papryką i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pokrojone paprykę.
- Po 5 minutach całość zalewamy 1/3 bulionu i dusimy pod przykryciem. Po około 10 minutach dodajemy usmażonego kurczaka, wlewamy pozostałą część bulionu i całość gotujemy około 10-15 minut. Doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i ewentualnie solą i pieprzem. Gdy gulasz jest prawie gotowy, możemy wziąć się za robienie placków ziemniaczanych.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 minut bez mieszania po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajka oraz dwie szczypty soli, wymieszać.
- Rozgrzać patelnię (śr. 20-22 cm), wlać 3 łyżki oleju. Wyłożyć całą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałe 2 łyżki oleju i powtórzyć smażenie (ok. 3 minuty).
Na połowę placka kładziemy parę łyżek gulaszu, kilka plastrów ogórka, kawałki pomidora i przykrywamy go drugą połówką placka. Udekorować serem i sosem czosnkowym.
Smacznego!
Porady – Dodatkowe informacje
1. W plackach najważniejsze jest smażenie. Istotne jest, aby patelnia była doskonale nagrzana. Idealnie nadaje się – teflonowa lub ceramiczna.
2. Aby przygotowane ciasto na placki nie ciemniało, posypuje się starte ziemniaki cienką warstwą mąki, przykrywa ściereczką i odstawia w ciemne miejsce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placek na zimno z herbatnikami i krakersami
Następny przepis: Placek półkruchy z jabłkami