Placek po węgiersku z kurczakiem

Placek po węgiersku z kurczakiem

Placek po węgiersku z kurczakiem to propozycja idealna dla miłośników kuchni pełnej smaków, aromatów i pikantnych nutek. Połączenie soczystego mięsa kurczaka, rozpływających się w ustach warzyw i rosołowej podstawy ognistego gulaszu węgierskiego, zaskoczy niejednego smakosza. Oryginalny przepis to kwintesencja węgierskiej sztuki kulinarnej, która w mig przeniesie was do słonecznych stron Madziar. Jeżeli lubicie pozbójnickie akcenty w potrawach, ten przepis jest właśnie dla was. Świetny na rodzinne spotkania, weekendy czy specjalne okazje. Zapewnia spektakl smaków, który niejednokrotnie zapadnie w pamięć.

Składniki:

  • Placki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • ok 3 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej
  • Gulasz do placków:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 l bulionu wołowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • pół ogórka
  • pomidor
  • 3 plastry sera

Placek po węgiersku z kurczakiem – jak zrobić?

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy gulasz do placków. W tym celu umytego kurczaka kroimy na większe kawałki. W misce, słodką paprykę i sól, mieszamy wraz z mąką i obtaczamy w tym kurczaka. Wrzucamy go na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony do zarumieniania.
  2. W osobnym garnku szklimy pokrojoną w kostkę cebulę ze słodką papryką i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pokrojone paprykę.
  3. Po 5 minutach całość zalewamy 1/3 bulionu i dusimy pod przykryciem. Po około 10 minutach dodajemy usmażonego kurczaka, wlewamy pozostałą część bulionu i całość gotujemy około 10-15 minut. Doprawiamy majerankiem, ostrą papryką i ewentualnie solą i pieprzem. Gdy gulasz jest prawie gotowy, możemy wziąć się za robienie placków ziemniaczanych.
  4. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 minut bez mieszania po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajka oraz dwie szczypty soli, wymieszać.
  5. Rozgrzać patelnię (śr. 20-22 cm), wlać 3 łyżki oleju. Wyłożyć całą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałe 2 łyżki oleju i powtórzyć smażenie (ok. 3 minuty).

Na połowę placka kładziemy parę łyżek gulaszu, kilka plastrów ogórka, kawałki pomidora i przykrywamy go drugą połówką placka. Udekorować serem i sosem czosnkowym.

Smacznego!

Porady – Dodatkowe informacje

1. W plackach najważniejsze jest smażenie. Istotne jest, aby patelnia była doskonale nagrzana. Idealnie nadaje się – teflonowa lub ceramiczna.

2. Aby przygotowane ciasto na placki nie ciemniało, posypuje się starte ziemniaki cienką warstwą mąki, przykrywa ściereczką i odstawia w ciemne miejsce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek na zimno z herbatnikami i krakersami
Następny przepis: Placek półkruchy z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode