Placek kokosowy

Placek kokosowy

Jeżeli jesteś miłośnikiem egzotycznych smaków, ten przepis na placek kokosowy jest dla Ciebie. Soczysta, słodka masa kokosowa zawarta w delikatnym cieście to propozycja, którą pokochasz od pierwszego pokroju. Ten domowy wypiek z pewnością zaskoczy swoim smakiem i oryginalnością zarówno domowników, jak i gości. Te przepisy na placek kokosowy są proste i szybkie do wykonania, a efekt końcowy na pewno przekroczy twoje oczekiwania – niezależnie od tego, czy jesteś początkującym kucharzem, czy doświadczonym szefem kuchni. Zdecyduj się na ten niepowtarzalny deser i odkryj na nowo smak kokosa. Placek kokosowy gwarantowany.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki palmy
  • Przekładamy: marmoladą truskawkową
  • Masa:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka

Przepis na placek kokosowy

  1. Ciasto: Palmę, jaja i cukier ucieramy, a następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – ugniatamy. Przygotowane ciasto wykładamy na uprzednio przygotowaną blaszkę.
  2. Ciasto smarujemy grubą warstwą marmolady.
  3. Masa: Masło rozpuszczamy, studzimy. Do wystudzonego masła dodajemy cukier, wiórki kokosowe i jaja. Wszystko dobrze mieszamy. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w 180°C przez 45 minut.

Placek kokosowy – dodatkowe informacje

Marmoladę truskawkową można zastąpić inną według uznania 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek JOJO
Następny przepis: Placek kruchy z dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode