Placek JOJO

Placek JOJO

Czy kiedykolwiek słyszałeś o Placku Jojo? Jeśli nie, jedno jest pewne – przegapiłeś coś pysznego. Wbrew temu, co można by sądzić, nazwa Jojo nie oznacza nic tajemniczego – to tylko zdrobnienie typowo polskiego imienia, które kiedyś nadano temu ciastu. Stanowi ono połączenie różnych smaków, które idealnie ze sobą współgrają, tworząc niepowtarzalną kompozycję. Możliwości modyfikacji przepisu są niemal nieograniczone, co pozwala dopasować go do indywidualnych gustów. Szukasz oryginalnego sposobu na zaskoczenie bliskich podczas rodzinnego obiadu? Placek Jojo z pewnością spełni te oczekiwania!

Składniki:

  • do ciasta
  • 60 dag mąki
  • 12 dag sztucznego miodu
  • 20 dag cukru pudru
  • 3 całe jajka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 50 dag twardej marmolady
  • do masy:
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • pół litra mleka
  • 13 łyżek kaszy manny (grysik)

Placek jojo – jak zrobić?

  1. Przygotuj składniki do ciasta – dag mąki, dag miodu, dag cukru pudru, jajka i sodę oczyszczoną. Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto.
  2. Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj jedną część tak, aby idealnie pasowała do brytfanki (ok. 28 cm na 40 cm). Przygotuj trzy brytfanki, pamiętając o nasmarowaniu ich masłem lub olejem, aby ciasto nie przykleiło się do nich. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni, po nagrzaniu wstaw ciasta i piecz przez około 20 minut, aż się zarumienią.
  3. W międzyczasie przygotuj składniki na masę. Na pół litra gotującego się na małym ogniu mleka wsyp 13 łyżek kaszy mannej i gotuj, aż zgęstnieje. Grysik na mleku odstaw do wystygnięcia. Masło, cukier puder i żółtka miksuj aż do uzyskania masy. Gdy grysik będzie wystudzony, dodaj go do uzyskanej masy i miksuj aż powstanie jednolita masa.
  4. Po wyjęciu wszystkich ciast, połóż pierwsze ciasto na tacce i pokryj je wcześniej przygotowaną masą. Następnie wyłóż kolejną warstwę ciasta, którą posmaruj dżemem, i na koniec połóż ostatnią warstwę. Gotowe!

Keywords: jojo przepis, jojo ciasto, placek jojo

Placek JOJO – dodatkowe informacje

Jeśli chcesz uzyskać inny kolor masy możesz dodać kakao.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek drożdżowy z serem i gruszkami
Następny przepis: Placek kokosowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode