Placek drożdżowy z serem i gruszkami

Placek drożdżowy z serem i gruszkami

Kolejne spotkanie towarzyskie na horyzoncie? Dlaczego nie zaskoczyć swoich gości niebanalnym wypiekiem? Prezentujemy przepis na niepowtarzalny placek drożdżowy z serem i gruszkami. To połączenie tradycyjnej, puszystej drożdżówki z delikatnym, kremowym serem i soczystymi gruszkami. Doskonała propozycja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego, ale jednocześnie ceną sobie klasyczne smaki. Placek ten doskonale wpisuje się zarówno w menu na ciepłe, jesienne popołudnia, jak i na letnie, słoneczne pikniki. Jest nie tylko smaczny, ale również bardzo efektowny. Na pewno zrobi wrażenie na twoich gościach!

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 350 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • Masa serowa:
  • 250 g twarogu/serka kremowego
  • 50 g cukru
  • 20 g masła
  • 1 żółtko
  • Dodatkowo:
  • 3-4 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania
  • 1 łyżka cukru pudru

Placek drożdżowy z serem i gruszkami – jak zrobić?

  1. Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i 100 g mąki. Dodajemy ciepłe mleko, tylko tyle aby rozczyn uzyskał konsystencję dobrej śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  2. Dużą prostokątną blachę smarujemy masłem/margaryną i posypujemy odrobiną mąki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, cukier, szczyptę soli i żółtka. Ciasto wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Gdy ciasto będzie gładkie, powoli wlewamy ostudzone masło i wyrabiamy dalej. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy równo na blachę. Możemy pomóc sobie łyżką zanurzaną w wodzie.
  4. Gdy ciasto ponownie wyrasta przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Masę serową wykładamy na wierzch. Na wierzch kładziemy kawałki umytej i obranej ze skórki gruszki. Blachę z ciastem pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 15 min. Przed pieczeniem, ciasto posypamy cynamonem wymieszanym z 1 łyżką cukru pudru.
  5. Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Po upieczeniu placek studzimy na kratce.

Placek drożdżowy z serem i gruszkami – dodatkowe informacje:

Po wystudzeniu placek możemy posypać odrobiną cukru pudru lub polać lukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek francuzki napoleon
Następny przepis: Placek JOJO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode