Placek drożdżowy z serem i gruszkami
Kolejne spotkanie towarzyskie na horyzoncie? Dlaczego nie zaskoczyć swoich gości niebanalnym wypiekiem? Prezentujemy przepis na niepowtarzalny placek drożdżowy z serem i gruszkami. To połączenie tradycyjnej, puszystej drożdżówki z delikatnym, kremowym serem i soczystymi gruszkami. Doskonała propozycja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego, ale jednocześnie ceną sobie klasyczne smaki. Placek ten doskonale wpisuje się zarówno w menu na ciepłe, jesienne popołudnia, jak i na letnie, słoneczne pikniki. Jest nie tylko smaczny, ale również bardzo efektowny. Na pewno zrobi wrażenie na twoich gościach!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 350 ml mleka
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 100 g rozpuszczonego masła
- Masa serowa:
- 250 g twarogu/serka kremowego
- 50 g cukru
- 20 g masła
- 1 żółtko
- Dodatkowo:
- 3-4 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu do posypania
- 1 łyżka cukru pudru
Placek drożdżowy z serem i gruszkami – jak zrobić?
- Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i 100 g mąki. Dodajemy ciepłe mleko, tylko tyle aby rozczyn uzyskał konsystencję dobrej śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Dużą prostokątną blachę smarujemy masłem/margaryną i posypujemy odrobiną mąki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, cukier, szczyptę soli i żółtka. Ciasto wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Gdy ciasto będzie gładkie, powoli wlewamy ostudzone masło i wyrabiamy dalej. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy równo na blachę. Możemy pomóc sobie łyżką zanurzaną w wodzie.
- Gdy ciasto ponownie wyrasta przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Masę serową wykładamy na wierzch. Na wierzch kładziemy kawałki umytej i obranej ze skórki gruszki. Blachę z ciastem pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 15 min. Przed pieczeniem, ciasto posypamy cynamonem wymieszanym z 1 łyżką cukru pudru.
- Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Po upieczeniu placek studzimy na kratce.
Placek drożdżowy z serem i gruszkami – dodatkowe informacje:
Po wystudzeniu placek możemy posypać odrobiną cukru pudru lub polać lukrem.