Placek drożdżowy z owocami
Pyszny, domowy placek drożdżowy z owocami to idealny pomysł na smaczny deser po niedzielnym obiedzie. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia – aromatyczna, puszysta masa drożdżowa obficie przełamana soczystymi owocami. Ta wersja ciasta drożdżowego to świetny sposób na to, aby wykorzystać sezonowe owoce. Można użyć jagód, truskawek, jabłek lub dowolnych owoców, które najbardziej lubicie. Niezależnie od wybranej wersji, placek drożdżowy z owocami zawsze wychodzi smaczny i bardzo apetyczny, zachęcając do szybkiego powrotu do kuchni po jeszcze jedno kawałek.
admin
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 2 szklanki mąki – przesianej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki śmietany
- 4 żółtka
- 1/2 kostki margaryny – roztapiamy
- szczypta soli
- sok i otarta skórka z 1 (wyparzonej!) cytryny
- owoce – u mnie śliwki
- Kruszonką:
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- Blaszka o wymiarach około: na dole 32x21cm, na górze 36x25cm (lepiej większa niż mniejsza).
Placek drożdżowy z owocami – jak zrobić?
- Drożdże mieszamy z 3 łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru oraz łyżką mąki, odstawiamy aż zaczną wyrastać.
- Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną i wyrabiamy z mąką, cukrem i mlekiem oraz szczypta soli. Dodajemy zaczyn i ostudzony tłuszcz, skórkę i sok z cytryny. Wszystko wyrabiamy, aż ciasto będzie lśniące i pulchne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
- W tym czasie przygotowujemy foremkę – dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia lub posypujemy bułką tartą.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną formę, na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza (do suchego patyczka).
Placek drożdżowy z owocami – dodatkowe informacje
Mrożone owoce trzeba rozmrozić, żeby miały temperaturę pokojową. Owoce z zalewy trzeba dobrze odsączyć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placek drożdżowy z budyniem
Następny przepis: PLACEK FRANCUSKI