Placek drożdżowy z budyniem
Mamy dla Was pyszny przepis na klasyczny placek drożdżowy z budyniem. Delikatne ciasto drożdżowe urozmaicone podwójną warstwą kremowego budyniu to pyszny sposób na zadowolenie największych łasuchów. Ten cudowny deser to prawdziwa uczta dla zmysłów. Nie tylko smakuje fantastycznie – jego zapach podczas pieczenia zachwyci każdego domownika, a przyjemne złocisto-brązowe kolory doskonale prezentują się na talerzu. Więcej o przepisie na nasze dzisiejsze ciasto mieszkańcy mówią, że to wykwintny deser istnieje już od wielu lat i stanowi kluczowy element na większości tradycyjnych polskich stołów.
admin
Składniki:
- Ciasto:
– 1/2 kg mąki
– 5 dag drożdży
– 1/2 szklanki mleka
– 4 łyżki cukru
– 8 dag margaryny
– 1 jajko + 1 żółtko
– szczypta soli - Posypka:
– 20 dag mąki
– 5 łyżek cukru
– 12,5 dag margaryny - Budyń:
– 1 litr mleka
– 1,5 szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– 4 łyżki mąki tortowej
Placek drożdżowy z budyniem – jak zrobić?
- Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wlać do garnka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kolejno wyrośnięte drożdże wlać do miski do pozostałych składników i wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia a następnie ponownie przerobić. Blaszkę wysmarować tłuszczem. 1/3 ciasta rozwałkować i włożyć do blachy i nakłuć je widelcem.
-
Sporządzić krem budyniowy (lub wg uznania można ugotować 3 budynie śmietankowe)
Odlać szklankę mleka (resztę mleka zagotować) i dodać do niego: 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki tortowej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwilę pogotować, przestudzić.
Wylać do blachy. - Sporządzić posypkę: Podane składniki wyrobić.
-
Pozostałe ciasto (2/3) rozwałkować i wyłożyć na budyń. Wysypać na to pokruszoną posypkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-40min.
Placek drożdżowy z budyniem – dodatkowe informacje
Do ciasta zamiast budyniu, można użyć rabarbaru, jabłek itp. Wielkość blaszki do pieczenia: 24x39cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik na zimno z biszkoptami
Następny przepis: Placek drożdżowy z owocami