Placek drożdżowy z budyniem

Placek drożdżowy z budyniem

Mamy dla Was pyszny przepis na klasyczny placek drożdżowy z budyniem. Delikatne ciasto drożdżowe urozmaicone podwójną warstwą kremowego budyniu to pyszny sposób na zadowolenie największych łasuchów. Ten cudowny deser to prawdziwa uczta dla zmysłów. Nie tylko smakuje fantastycznie – jego zapach podczas pieczenia zachwyci każdego domownika, a przyjemne złocisto-brązowe kolory doskonale prezentują się na talerzu. Więcej o przepisie na nasze dzisiejsze ciasto mieszkańcy mówią, że to wykwintny deser istnieje już od wielu lat i stanowi kluczowy element na większości tradycyjnych polskich stołów.

Składniki:

  • Ciasto:
    – 1/2 kg mąki
    – 5 dag drożdży
    – 1/2 szklanki mleka
    – 4 łyżki cukru
    – 8 dag margaryny
    – 1 jajko + 1 żółtko
    – szczypta soli
  • Posypka:
    – 20 dag mąki
    – 5 łyżek cukru
    – 12,5 dag margaryny
  • Budyń:
    – 1 litr mleka
    – 1,5 szklanki cukru
    – 1 cukier waniliowy
    – 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    – 4 łyżki mąki tortowej

Placek drożdżowy z budyniem – jak zrobić?

  1. Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wlać do garnka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kolejno wyrośnięte drożdże wlać do miski do pozostałych składników i wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia a następnie ponownie przerobić. Blaszkę wysmarować tłuszczem. 1/3 ciasta rozwałkować i włożyć do blachy i nakłuć je widelcem.
  2. Sporządzić krem budyniowy (lub wg uznania można ugotować 3 budynie śmietankowe)
    Odlać szklankę mleka (resztę mleka zagotować) i dodać do niego: 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki tortowej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwilę pogotować, przestudzić.
    Wylać do blachy.
  3. Sporządzić posypkę: Podane składniki wyrobić.
  4. Pozostałe ciasto (2/3) rozwałkować i wyłożyć na budyń. Wysypać na to pokruszoną posypkę.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-40min.
placek drożdżowy z owocami

Placek drożdżowy z budyniem – dodatkowe informacje

Do ciasta zamiast budyniu, można użyć rabarbaru, jabłek itp. Wielkość blaszki do pieczenia: 24x39cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik na zimno z biszkoptami
Następny przepis: Placek drożdżowy z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode