Pizza ze śmietankowym sosem i salami

Pizza ze śmietankowym sosem i salami

Uwielbiasz pizzę, ale szukasz czegoś ponad codzienną mozzarellą? Ta pizza ze śmietankowym sosem i salami może być właśnie tym, czego szukasz. Bazą jest delikatny sos śmietankowy, zwany również creme fraiche. Jeżeli zastanawiasz się, gdzie można go kupić, odpowiedź jest prosta: w większość sklepów spożywczych na pewno będzie miało w asortymencie obie wersje – creme fraiche oraz creme fresh. Wykorzystanie takiego sosu zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego dodaje pizzy charakteru i kremowej tekstury. Mając na wierzchu cienko pokrojone plasterki pikantnej salami, ta pizza gwarantuje bogate smaki i nowym, świeżym spojrzeniem na to danie.

Składniki:

  • Na ciasto
  • 500 g mąki (najlepiej 00)
  • 2,5 dag drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Na sos:
  • 200 creme fraishe
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Dodatki:
  • 200 g sera cheddar
  • 150 g sera mozzarella
  • 100 g salami
  • 1 czerwona cebula

Pizza ze śmietankowym sosem i salami – jak zrobić?

  1. Z 100 ml wody cukru i drożdży zrobić zaczyn i pozostawić, aż zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrabiać elastyczne ciasto przez ok 10 min. (Można to zrobić w mikserze końcówką hakową) Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie ciasto rozciągnąć w koło o średnicy 43-45 cm pozostawiając grubsze brzegi.
  2. Creme fraishe wymieszać z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem obficie posmarować ciasto oprócz brzegów. Oba sery zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, serem posypać miejsce na pizzy gdzie posmarowano sosem. Następnie wyłożyć salami oraz posypać pokrojoną w półkrążki cebulą.
  3. Piec w nagrzanym do 250 stopni Celsiusza piekarniku. Jeżeli pieczemy na blaszce będzie to trwało 17-20 minut, jeżeli macie kamień do pizzy, jak ja, nagrzejcie wcześniej kamień i pieczcie pizzę tylko 12 do 15 minut. Smacznego!

Słowa kluczowe: śmietana creme fraiche gdzie kupić, creme fresh gdzie kupić, creme fraiche gdzie kupić.

Pizza ze śmietankowym sosem i salami – dodatkowe informacje

Jeżeli nie masz dostępu do mąki 00, zrób z mąki 650 – też wyjdzie.

Nie masz gdzie kupić creme fraiche? Zakwaś dzień wcześniej słodką śmietankę 30% łyżeczką kwaśnej śmietany i zostaw w ciepłym miejscu, aby zgęstniała.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza ze szpinakiem
Następny przepis: Pizzeriny - Kateriny na bogato

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode