Pizza po bolońsku

Pizza po bolońsku

Czy tęsknisz za smakiem włoskiej kuchni? Nasz przepis na pizzę po bolońsku to doskonały sposób na zaspokojenie tej tęsknoty. Jest to wyjątkowy przepis, który dostarczy Ci prawdziwych, autentycznych włoskich smaków. Kombinacja składników takich jak sos boloński, mozzarella i oryginalne ciasto na pizzę sprawia, że jest to prawdziwa uczta dla koneserów. Łącząc tradycje Włoch z naszym uniwersalnym miłością do pizzy, pizza bolońska jest nie tylko smaczna, ale również łatwa do przygotowania w domu. Więc przygotuj się na podarowanie sobie prawdziwego, włoskiego posiłku bez opuszczania swojej kuchni.

Składniki:

  • SOS DO PIZZY:
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • 150 – 200 g sera żółtego
  • CIASTO NA PIZZĘ:
  • 3 szklanki mąki pszennej na pizzę tym „00”
  • 1 szklanka wody
  • 25 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Pizza po bolońsku – jak zrobić?

  1. Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Zaczyn wlać do przesianej mąki, razem z pozostałą ciepłą wodą i solą. Zagnieść, a następnie wlać oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiać przez około 10 min, aż będzie gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Dobrze przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Sos musi być na tyle gęsty, że przejeżdżając łyżką po dnie patelni, dwie części nie będą się zlewały. Odstawić do wystudzenia.
  3. Wyrośnięte ciasto na pizzę przegnieść jeszcze raz i rozwałkować na pożądaną grubość, u mnie kwadrat 40 x 30 cm. Na cieście rozsmarować wystudzony sos, może być lekko ciepły i oprószyć startym na tarce serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C na najniższą półkę. Piec około 20 min. Smacznego 🙂

Pizza po bolońsku – dodatkowe informacje

Sos do pizzy można przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w chłodzie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza na żytnim spodzie
Następny przepis: PIZZA PIEKIELNA (PIZZA INFERNALE)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode