Pizza na nocnym cieście

Pizza na nocnym cieście

Pizza na nocnym cieście to wyjątkowy przepis, który spełni marzenia każdego miłośnika tego włoskiego dania. Specjalność ta wymaga nieco więcej czasu na przygotowanie, ale efekt końcowy na pewno zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. Sekretem jest ciekawa receptura ciasta, które ma okazję porządnie wyrosnąć podczas „nocnego wypoczynku”. Dzięki temu pizza zyskuje niepowtarzalną, delikatną strukturę i niesamowity smak. Na cieście znajdują się tradycyjne, dobrze wybrane składniki pizzy, które podkreślają intensywność doznań smakowych. Przygotowanie takiej pizzy to nie tylko sposób na pyszny posiłek, ale także na prawdziwą domową ucztę.

Składniki:

  • ciasto:
  • 750 g mąki pszennej
  • 10 – 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie 7 g drożdży suszonych instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 ml ciepłej wody
  • 50 ml oleju
  • 1 płaska łyżka soli
  • dodatki:
  • sos pomidorowy – u mnie Ajvar który się świetnie sprawdza jako sos
  • mieszanka przypraw włoskich
  • starty ser żółty
  • kiełbasa
  • papryka czerwona
  • pieczarki
  • oliwki zielone
  • cebula czerwona lub biała
  • biały sezam do obsypania brzegów pizzy
  • ketchup lub sos czosnkowo – ziołowy

Pizza na nocnym cieście – jak zrobić?

  1. Do miski wsypujemy mąkę, sól i robimy po środku dołek. W tym dołku rozkruszamy drożdże, dajemy cukier i wlewamy trochę ciepłej wody. Mieszamy tylko w tym środeczku i zostawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie dolewamy resztę ciepłej wody, olej i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto nawet jak się klei do rąk, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie lekko podsypując mąką, zarabiamy około 5 min. Gotowe ciasto dajemy do miski i wkładamy do lodówki na całą noc, by sobie spokojnie pracowało.
  2. Na drugi dzień wyciągamy ciasto i zostawiamy na 2-3 godziny, by się ociepliło. Po tym czasie znów krótko zarabiamy i tworzymy 3 placki, na które dajemy ulubione dodatki. Ja dodatkowo brzegi posmarowałam sosem i obsypałam białym sezamem – smakowo i wizualnie wyszło bardzo dobrze. Gotowe pizze pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 220 – 250 stopni przez około 10 – 15 min., w zależności od piekarnika (z termoobiegiem może być to około 6-8 min).

Pizza na nocnym cieście – dodatkowe informacje

Z podanego przepisu wychodzą 3 duże pizze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza na kukurydzianym spodzie
Następny przepis: Pizza naleśnikowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode