Pizza na grubym cieście
Jeśli jesteś fanem pizzy z grubym, puszystym spodem, ten przepis jest dla Ciebie. Bez względu na to, czy lubisz klasyczne składniki, takie jak sos pomidorowy, ser mozzarella i bazylia, czy też wolisz bardziej kreatywne dodatki, baza ta może pomieścić je wszystkie. Nasz przepis na pizzę na grubym cieście jest wynikiem starannych eksperymentów z różnymi proporcjami składników, czasem pieczenia i temperaturą piekarnika, które razem tworzą idealne, grube ciasto na pizze. Zrób swoją własną domową pizzę na grubym cieście i zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół swoimi umiejętnościami kulinarnej.
Pizza na grubym cieście – Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej np.: wrocławskiej
60 g świeżych drożdży
1 łyżka oleju roślinnego
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Sos na ciasto do pizzy:
śmietana 12% – 3 łyżki
ketchup pikantny- 5 łyżek
Dodatki na wierzch:
ser żółty w kostce 200 g
wędlina 200 g
pieczarki
pół papryki czerwonej
przyprawy: suszone oregano, bazylia, chili, vegeta.
Pizza na grubym cieście – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis
1
Składniki na ciasto wsypać do dużej miski – połączyć i zagnieść ręcznie. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut.
2
W tym czasie przygotować składniki na wierzch pizzy: ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wędlinę i paprykę umyć i pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plasterki.
3
Przygotować sos: śmietanę połączyć z ketchupem.
4
Po 20 minutach odkryć ciasto, ponownie krótko zagnieść. Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę i rękoma rozciągać na kształt blachy lub koła.
5
Posmarować sosem, posypać oregano i bazylią.
6
Posypać żółtym serem, wyłożyć wędlinę, paprykę i pieczarki. Posypać lekko Vegetą lub solą i chili.
7
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 220 C termoobieg i piec 18-20 minut. Podawać z ketchupem i sosem czosnkowym. Smacznego 🙂
Pizza na grubym cieście – porady i dodatkowe informacje
Żeby ciasto na pizzę na grubym cieście nam pięknie wyrosło, drożdże powinny być w temperaturze pokojowej.