Pizza italiana

Pizza italiana

Jednym z najbardziej kochanych dań na świecie jest prawdziwa włoska pizza, czyli pizza italiana. Jej nieodparty smak wynika z prostych, a zarazem wyjątkowo aromatycznych składników, takich jak mozzarella, pomidory czy bazylię. Każdy, kto odwiedził Włochy, na pewno zasmakował w tej prawdziwej pizzy, która jest symbolem włoskiej kuchni. Teraz za pomocą naszego przepisu, możecie państwo z łatwością przyrządzić własną, domową pizzę italianę. To prosty i szybki sposób, aby poczuć smak Włoch we własnej kuchni. Ciesząca się uznaniem na całym świecie, pizza italiana, z pewnością zaskoczy was swoją prostotą i niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 30 dag mąki,
    • 3 łyżki oleju,
    • 150 ml mleka,
    • ¼ kostki drożdży,
    • 1-1,5 łyżeczki soli ziołowej,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1 jajko
  • Nadzienie:
    • Około 35-40 dag mielonego mięsa,
    • ¾ puszki kukurydzy,
    • Koncentrat pomidorowy,
    • ¾ małego słoika pieczarek marynowanych,
    • Sól, pieprz, bazylia,
    • 4 ząbki czosnku,
    • 1 cebula,
    • Około 10 dag sera żółtego,
    • Świeże listki bazylii do posypania po upieczeniu,
    • Olej,
    • Jedno jajko do posmarowania pizzy,

Pizza italiana – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Ciasto: Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. 2.

    Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso. Całość smażymy, doprawiając do smaku. Kukurydzę oraz pieczarki odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  3. 3.

    Gotowe ciasto wałkuje na około 1 cm. Z ciasta wycinamy zarys Włoch. Najlepiej wcześniej wykonać sobie szablon, który następnie przykładamy do ciasta i wycinamy kontury Włoskiego buta. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie koncentratem pomidorowym. Koncentrat posypujemy delikatnie suszoną bazylią. Następnie wykładamy warstwę przygotowanego mięsa mielonego, kukurydzę oraz pokrojone pieczarki. Pizzę pieczemy w 180°C około 20-25 minut. Dziesięć minut przed końcem delikatnie posypujemy startym serem.

Pizza italiana – dodatkowe informacje

Pizza italiana jest potrawą rodem z kuchni włoskiej. Obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Często uznawana za fast food.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza indyjska
Następny przepis: Pizza jak z Pizzy Hut

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode