Pizza italiana
Składniki:
- Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 3 łyżki oleju,
- 150 ml mleka,
- ¼ kostki drożdży,
- 1-1,5 łyżeczki soli ziołowej,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 jajko
- Nadzienie:
- Około 35-40 dag mielonego mięsa,
- ¾ puszki kukurydzy,
- Koncentrat pomidorowy,
- ¾ małego słoika pieczarek marynowanych,
- Sól, pieprz, bazylia,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- Około 10 dag sera żółtego,
- Świeże listki bazylii do posypania po upieczeniu,
- Olej,
- Jedno jajko do posmarowania pizzy,
Pizza italiana – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Ciasto: Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
-
2.
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso. Całość smażymy, doprawiając do smaku. Kukurydzę oraz pieczarki odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
-
3.
Gotowe ciasto wałkuje na około 1 cm. Z ciasta wycinamy zarys Włoch. Najlepiej wcześniej wykonać sobie szablon, który następnie przykładamy do ciasta i wycinamy kontury Włoskiego buta. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie koncentratem pomidorowym. Koncentrat posypujemy delikatnie suszoną bazylią. Następnie wykładamy warstwę przygotowanego mięsa mielonego, kukurydzę oraz pokrojone pieczarki. Pizzę pieczemy w 180°C około 20-25 minut. Dziesięć minut przed końcem delikatnie posypujemy startym serem.
Pizza italiana – dodatkowe informacje
Pizza italiana jest potrawą rodem z kuchni włoskiej. Obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Często uznawana za fast food.