PIZZA CARBONARA

PIZZA CARBONARA

Pizza Carbonara to wykwintne danie o głębokim smaku, które z pewnością zaspokoi apetyt każdego miłośnika pizzy. To unikalna potrawa, która łączy w sobie najlepsze elementy tradycyjnej włoskiej pizzy i klasycznego sosu Carbonara. Wspomniane połączenie tworzy perfekcyjną harmonię smaków pomagających zrozumieć, co sprawia, że kuchnia włoska jest tak ceniona na całym świecie. Prawidłowo wykonane, zapewnia delikatny sos śmietanowy, który idealnie komponuje się ze składnikami typowymi dla carbonary. Przepysznym dodatkiem jest tu również sos carbonara do pizzy. Każdy kęs to uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 3 dag drożdzy
  • 180 ml wody
  • szczypta soli i cukru
  • łyżka oleju
  • DODATKI:
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 1 duży pomidor
  • 6 dużych pieczarek
  • 150 gram sera żółtego
  • sól, pieprz, bazylia
  • SOS:
  • 150-180 ml śmietanki 30%
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku

Pizza carbonara – jak zrobić?

  1. Mąkę mieszamy z rozdrobnionymi drożdżami i ciepłą wodą i łyżką oleju. Zagniatami ciasto, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przygotowane ciasto odstawić na 20 min.
  2. W tym czasie obieramy, kroimy na plasterki pieczarki i podsmażamy.
  3. Następnie przygotujemy sos. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy. Po chwili dodajemy śmietanę i suszoną bazylię oraz pieprz i sól. Sos pozostawiamy na gazie ciągle mieszając około 5-7 min (aż do lekkiego zagęszczenia).
  4. Następnie formujemy ciasto i podpiekamy 5 min w temp 200 stopni, po tym czasie wyjmujemy ciasto i smarujemy sosem oraz układamy pokrojony w plasterki boczek, pieczarki oraz plastry pominorów.
  5. Posypujemy bazylią i pieczemy ok 10 min.
  6. Po tym czasie dodajemy potarkowany ser żółty i pieczemy jeszcze około 5 min.
  7. Można posypać świeżą bazylią. Smacznego!

Pizza Carbonara – dodatkowe informacje

Dla miłośników zielonej pietruszki polecam przygotowanie pysznego dipu, który idealnie nadaje się do pizzy carbonara. Wystarczy drobno pokroić natkę pietruszki, polać oliwą z oliwek, dodać sól, pieprz oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza bez glutenu.
Następny przepis: PIZZA DIABELSKI (PIZZA DIAVOLA)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode