Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa

Czy jest możliwe stworzenie pysznej i chrupiącej pizzy bez użycia glutenu? Odpowiedź brzmi, oczywiście, że tak! Przepis na pizzę bezglutenową jest stworzony dla osób z nietolerancjami pokarmowymi lub dla tych, którzy z różnych powodów decydują się na dietę bezglutenową. Bazą są tu specjalistyczne mąki bezglutenowe, które dzięki swoim właściwościom umożliwiają stworzenie równie smacznego i elastycznego ciasta, jak to na tradycyjnej pizzy. Zapewniamy, że pizza bezglutenowa to wariant równie smaczny, co jego glutenowe odpowiedniki, a różnorodność składników daje nieograniczone możliwości eksperymentowania ze smakami.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 torebka drożdży instant
  • 2 ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • DODATKI które ja użyłam to:
  • 100 g ugotowanego brokuła
  • 10 szt pieczarek
  • 1 mała papryka
  • 1 cebula
  • kilka pokrojonych czarnych oliwek
  • 150 g sera sałatkowego (solankowego) typu feta
  • 250 g sera mozzarella
  • ketchup
  • przyprawy: czosnek, bazylia, oregano, tymianek (ja najczęściej używam świeżych ziół, ale myślę, ze równie dobrze spiszą się te wysuszone), papryka w proszku

Pizza bezglutenowa – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce (ciasto bezglutenowe nie będzie przypominało typowego ciasta na pizze, ponieważ jest rzadsze i bardziej się klei).
  2. W między czasie szykujemy nasze dodatki.
  3. Po 15 min. wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy (ja używam formy do tarty).
  4. Na ciasto wykładam ketchup i pozostałe dodatki.
  5. Wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę pizze ok 20 min.
  6. Podaję z własnoręcznie przygotowanym sosem jogurtowo – czosnkowym.

Smacznego!

Pizza bezglutenowa – dodatkowe informacje

Jeżeli mamy problem z dostaniem mąki gryczanej, możemy przygotować ją sami. Ja kupuję w tym celu kaszę gryczaną krakowską (nie prażoną) i mielę ją w młynku do kawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza bez glutenu.
Następny przepis: PIZZA DIABELSKI (PIZZA DIAVOLA)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode