Pizza bezglutenowa
Czy jest możliwe stworzenie pysznej i chrupiącej pizzy bez użycia glutenu? Odpowiedź brzmi, oczywiście, że tak! Przepis na pizzę bezglutenową jest stworzony dla osób z nietolerancjami pokarmowymi lub dla tych, którzy z różnych powodów decydują się na dietę bezglutenową. Bazą są tu specjalistyczne mąki bezglutenowe, które dzięki swoim właściwościom umożliwiają stworzenie równie smacznego i elastycznego ciasta, jak to na tradycyjnej pizzy. Zapewniamy, że pizza bezglutenowa to wariant równie smaczny, co jego glutenowe odpowiedniki, a różnorodność składników daje nieograniczone możliwości eksperymentowania ze smakami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 torebka drożdży instant
- 2 ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- DODATKI które ja użyłam to:
- 100 g ugotowanego brokuła
- 10 szt pieczarek
- 1 mała papryka
- 1 cebula
- kilka pokrojonych czarnych oliwek
- 150 g sera sałatkowego (solankowego) typu feta
- 250 g sera mozzarella
- ketchup
- przyprawy: czosnek, bazylia, oregano, tymianek (ja najczęściej używam świeżych ziół, ale myślę, ze równie dobrze spiszą się te wysuszone), papryka w proszku
Pizza bezglutenowa – jak zrobić?
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce (ciasto bezglutenowe nie będzie przypominało typowego ciasta na pizze, ponieważ jest rzadsze i bardziej się klei).
- W między czasie szykujemy nasze dodatki.
- Po 15 min. wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy (ja używam formy do tarty).
- Na ciasto wykładam ketchup i pozostałe dodatki.
- Wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę pizze ok 20 min.
- Podaję z własnoręcznie przygotowanym sosem jogurtowo – czosnkowym.
Smacznego!
Pizza bezglutenowa – dodatkowe informacje
Jeżeli mamy problem z dostaniem mąki gryczanej, możemy przygotować ją sami. Ja kupuję w tym celu kaszę gryczaną krakowską (nie prażoną) i mielę ją w młynku do kawy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizza bez glutenu.
Następny przepis: PIZZA DIABELSKI (PIZZA DIAVOLA)