Pilaw z grzybami leśnymi

Pilaw z grzybami leśnymi

Pilaw z grzybami leśnymi to potrawa, która idealnie łączy w sobie klasyczne i nieoczywiste smaki. Grzyby leśne, ze względu na swoje aromatyczne, nieco ziemiste nuty, doskonale balansują między intensywnością przypraw, a delikatnością ryżu. To doskonała propozycja dla wszystkich miłośników grzybów i wciąż poszukujących nowych kombinacji kulinarnych. Przygotowując pilaw z grzybami leśnymi, nie tylko dostarczamy niezbędnych składników odżywczych, ale również przenosimy się w niesamowitą atmosferę jesiennego lasu. Proponowany przepis to nie tylko kompendium smaku, ale również doskonały sposób na wykorzystanie darów natury.

Składniki:

  • 500 g różnorodnych grzybów leśnych
  • 200 g ryżu
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 pomidory lub 1/2 puszki krojonych
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Pilaw z grzybami leśnymi – jak zrobić?

  1. Grzyby oczyścić i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić grzyby, przesmażyć i odparować. Cebulę obrać i posiekać. Dodać do grzybów. Całość dusić do miękkości.
    Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Warzywa dodać do grzybów z cebulą i dusić jeszcze kilka minut.
    Ryż ugotować na sypko. Wymieszać z grzybami i warzywami. Doprawić solą i sosem sojowym. Podawać gorący.

Sposób przygotowania:

Pilaw z grzybami leśnymi – dodatkowe informacje

Do przygotowania potrawy można także użyć grzybów mrożonych lub suszonych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pilaw... prawie uzbecki
Następny przepis: Pingwiny z mozzarelli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode