Pilaw z grzybami leśnymi
Pilaw z grzybami leśnymi to potrawa, która idealnie łączy w sobie klasyczne i nieoczywiste smaki. Grzyby leśne, ze względu na swoje aromatyczne, nieco ziemiste nuty, doskonale balansują między intensywnością przypraw, a delikatnością ryżu. To doskonała propozycja dla wszystkich miłośników grzybów i wciąż poszukujących nowych kombinacji kulinarnych. Przygotowując pilaw z grzybami leśnymi, nie tylko dostarczamy niezbędnych składników odżywczych, ale również przenosimy się w niesamowitą atmosferę jesiennego lasu. Proponowany przepis to nie tylko kompendium smaku, ale również doskonały sposób na wykorzystanie darów natury.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g różnorodnych grzybów leśnych
- 200 g ryżu
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- 2 pomidory lub 1/2 puszki krojonych
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Pilaw z grzybami leśnymi – jak zrobić?
-
Grzyby oczyścić i pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić grzyby, przesmażyć i odparować. Cebulę obrać i posiekać. Dodać do grzybów. Całość dusić do miękkości.
Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Warzywa dodać do grzybów z cebulą i dusić jeszcze kilka minut.
Ryż ugotować na sypko. Wymieszać z grzybami i warzywami. Doprawić solą i sosem sojowym. Podawać gorący.
Sposób przygotowania:
Pilaw z grzybami leśnymi – dodatkowe informacje
Do przygotowania potrawy można także użyć grzybów mrożonych lub suszonych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pilaw... prawie uzbecki
Następny przepis: Pingwiny z mozzarelli