Pilaw... prawie uzbecki

Pilaw… prawie uzbecki

„Pilaw, prawie uzbecki” to odmiana popularnej potrawy znanej na całym świecie. Ten egzotyczny przepis, inspirowany kuchnią środkowej Azji, wyróżnia się bogactwem smaków i zapachów. Podstawą pilawu jest ryż, który jest tu starannie przyrządzony według zasad jedzenia wschodniego. Ta potrawa pełna jest orientalnych przypraw, które nadają jej unikalny charakter. Chociaż przepis ten jest „prawie uzbecki”, ma w sobie coś z tajemniczego uroku Uzbekistanu, dzięki czemu kulinarna podróż do środkowej Azji staje się możliwa bez wychodzenia z domu. Idealny pilaw to kompozycja ryżu pilaw, mięsa i warzyw, przyrządzona z umiejętnością i cierpliwością.

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karczek)
  • 400g ryżu (najlepiej brązowy, czerwony)
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 150ml oleju
  • 2 główki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • łyżeczka nasion kuminu
  • szczypta szafranu (lub 0,5 łyżeczki kurkumy)
  • szczypta chili
  • 1 łyżka suszonego berberysu
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie – garść rodzynków

Pilaw… prawie uzbecki – jak zrobić?

  1. 1.
    Ryż kilkakrotnie opłukać, zalać wodą i odstawić.
    Mięso pokroić w kostkę (ok 2cm).
    Cebule pokroić w półksiężyce, marchew pokroić w słomkę. Czosnek tylko opłukać, nie obierać.
    Kumin utrzeć w moździerzu.
  2. 2.
    W głębokim garnku (najlepiej żeliwnym) rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać cebulę, gdy zacznie się rumienić, dodać marchew. Smażyć ok 10 minut, często mieszając. Dodać kumin, wymieszać. Zalać gorącą wodą, żeby wszystkie składniki były przykryte, dodać resztę przypraw, posolić, włożyć całe główki czosnku i papryczkę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 30 minut.
  3. 3.
    Ryż odcedzić, wyłożyć równą warstwą na mięso, dolać wody, żeby ryż był cały zanurzony, przykryć i gotować jeszcze ok 20 minut. Jeśli płyn się wygotuje zanim ryż będzie miękki, należy podlać trochę wrzątku. Do pilawu można dodać rodzynki – wrzucamy je na mięso przed ryżem.
    Gdy ryż będzie już prawie gotowy (ten moment, kiedy myślimy: już prawie, prawie, jeszcze chwila), garnek zdjąć z ognia i pozostawić na ok 15 minut, żeby „doszedł”. Czosnek i papryczkę wyjąć, pilaw wymieszać. Przed podaniem można posypać pestkami granatu (najlepiej wybrać kwaśne, kaukaskie odmiany).
    Smacznego!

Pilaw… prawie uzbecki – dodatkowe informacje

świetnie smakuje również z kurczakiem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PILAW
Następny przepis: Pilaw z grzybami leśnymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode