PILAW

PILAW

Pilaw, czasami znany jako pilaf, to aromatyczne danie, które zdobyło popularność na całym świecie. Tradycyjny pilaw z baraniny, na który składa się wiele składników, jest jednym z najbardziej kochanych i rozpoznawalnych dań kuchni Środkowego Wschodu. To danie to nie tylko wyśmienity smak, ale też urocze połączenie różnorodnych tekstur – miękkiej, soczystej baraniny, chrupiących orzechów i delikatnego ryżu. Pilaw z baraniny jest prawdziwym potwierdzeniem, iż prostota składników nie przekłada się na prostotę smaku. Ta wersja pilawu jest hołdem dla tradycji, podkreślając głębię i bogactwo kuchni orientalnej.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 1 szklanka ryżu (preferuję basmati)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach
  • po 1/4 płaskiej łyżeczki: kurkumy, mielonego kardamonu, chili, kuminu
  • sól
  • olej do smażenia

Pilaw – jak zrobić?

  1. 1.
    Mięso kroimy w niedużą kostkę, cebulę również w kostkę. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej lub kroimy w zapałkę. Czosnek drobno siekamy.
  2. 2.
    Na oleju podsmażamy mięso, dodajemy cebulę i marchewkę, lekko solimy i dodajemy przyprawy. Mieszamy i dusimy razem ok. 10 min. Dodajemy suchy ryż i czosnek, mieszamy.
  3. 3.
    Przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, wygładzamy powierzchnię i zalewamy gorącym bulionem. Pieczemy pod przykryciem 30 – 40 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (ryż musi wchłonąć cały płyn). Podajemy posypane zieloną pietruszką.

Porady – PILAW – dodatkowe informacje

Ten przepis to moja przeróbka. W wersji oryginalnej zamiast karczku powinna być baranina, mięso z warzywami przykrywa się suchym ryżem i ostrożnie zalewa wodą lub bulionem tak, aby mięso nie wydobyło się na powierzchnię. Całe ząbki czosnku wtyka się w ryż, a potem wyjmuje.

Można potrawę zapiekać w garnku, w którym ją przygotowaliśmy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pikle z ogórków
Następny przepis: Pilaw... prawie uzbecki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode