PILAW
Pilaw, czasami znany jako pilaf, to aromatyczne danie, które zdobyło popularność na całym świecie. Tradycyjny pilaw z baraniny, na który składa się wiele składników, jest jednym z najbardziej kochanych i rozpoznawalnych dań kuchni Środkowego Wschodu. To danie to nie tylko wyśmienity smak, ale też urocze połączenie różnorodnych tekstur – miękkiej, soczystej baraniny, chrupiących orzechów i delikatnego ryżu. Pilaw z baraniny jest prawdziwym potwierdzeniem, iż prostota składników nie przekłada się na prostotę smaku. Ta wersja pilawu jest hołdem dla tradycji, podkreślając głębię i bogactwo kuchni orientalnej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego
- 1 szklanka ryżu (preferuję basmati)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach
- po 1/4 płaskiej łyżeczki: kurkumy, mielonego kardamonu, chili, kuminu
- sól
- olej do smażenia
Pilaw – jak zrobić?
-
1.
Mięso kroimy w niedużą kostkę, cebulę również w kostkę. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej lub kroimy w zapałkę. Czosnek drobno siekamy. -
2.
Na oleju podsmażamy mięso, dodajemy cebulę i marchewkę, lekko solimy i dodajemy przyprawy. Mieszamy i dusimy razem ok. 10 min. Dodajemy suchy ryż i czosnek, mieszamy. -
3.
Przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, wygładzamy powierzchnię i zalewamy gorącym bulionem. Pieczemy pod przykryciem 30 – 40 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (ryż musi wchłonąć cały płyn). Podajemy posypane zieloną pietruszką.
Porady – PILAW – dodatkowe informacje
Ten przepis to moja przeróbka. W wersji oryginalnej zamiast karczku powinna być baranina, mięso z warzywami przykrywa się suchym ryżem i ostrożnie zalewa wodą lub bulionem tak, aby mięso nie wydobyło się na powierzchnię. Całe ząbki czosnku wtyka się w ryż, a potem wyjmuje.
Można potrawę zapiekać w garnku, w którym ją przygotowaliśmy.