Pikantne steki z karkówki
Przygotowanie smacznych steków z karkówki wołowej to prawdziwa sztuka kulinarnej magii. Pikantne steki z karkówki to genialna propozycja dla miłośników pikantnych potraw. Tylko odpowiednio dobrany zestaw przypraw może podkreślić pełnię smaku i esencję tego mięsa. Pikantność dodaje tej klasycznej potrawie niesamowitego charakteru, a jej przepiękny aromat i soczystość sprawiają, że staje się prawdziwym rozkoszem dla podniebienia. Idealny do podania na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi, ten przepis będzie zawsze gościł na Waszych stołach. Oto nasz królewski stek z karkówki – król wszystkich steków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram karkówki wieprzowej
- 1 łyżka pasty chili
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka mieszanki ulubionych ziół
- sól, pieprz
- smalec do smażenia
- 30g. masła śmietankowego
Pikantne steki z karkówki – jak zrobić?
- Karkówkę pokroić w o 4 cm plastry, naciąć z jednej strony w kratkę. Zamarynować w paście chili, słodkiej papryce, ziołach, soli i pieprzu. Odstawić na noc a najlepiej na dobę do lodówki.
- Na patelni rozgrzać smalec, smażyć plastry mięsa po 2 min z każdej strony.
- Na dno blaszki wlać wodę, ułożyć karkówkę a na nią kawałki masła. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Pikantne steki z karkówki – dodatkowe informacje
Steki można również przygotować na grillu
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIKANTNE SKRZYDEŁKA (z piekarnika)
Następny przepis: Pikantne pierogi z farszem z ryby, pora i ryżu