Pikantne steki z karkówki

Pikantne steki z karkówki

Przygotowanie smacznych steków z karkówki wołowej to prawdziwa sztuka kulinarnej magii. Pikantne steki z karkówki to genialna propozycja dla miłośników pikantnych potraw. Tylko odpowiednio dobrany zestaw przypraw może podkreślić pełnię smaku i esencję tego mięsa. Pikantność dodaje tej klasycznej potrawie niesamowitego charakteru, a jej przepiękny aromat i soczystość sprawiają, że staje się prawdziwym rozkoszem dla podniebienia. Idealny do podania na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi, ten przepis będzie zawsze gościł na Waszych stołach. Oto nasz królewski stek z karkówki – król wszystkich steków!

Składniki:

  • 1 kilogram karkówki wieprzowej
  • 1 łyżka pasty chili
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mieszanki ulubionych ziół
  • sól, pieprz
  • smalec do smażenia
  • 30g. masła śmietankowego

Pikantne steki z karkówki – jak zrobić?

  1. Karkówkę pokroić w o 4 cm plastry, naciąć z jednej strony w kratkę. Zamarynować w paście chili, słodkiej papryce, ziołach, soli i pieprzu. Odstawić na noc a najlepiej na dobę do lodówki.
  2. Na patelni rozgrzać smalec, smażyć plastry mięsa po 2 min z każdej strony.
  3. Na dno blaszki wlać wodę, ułożyć karkówkę a na nią kawałki masła. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Pikantne steki z karkówki – dodatkowe informacje

Steki można również przygotować na grillu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIKANTNE SKRZYDEŁKA (z piekarnika)
Następny przepis: Pikantne pierogi z farszem z ryby, pora i ryżu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode