Pikantne pierogi z farszem z ryby, pora i ryżu
Zachęcamy do odkrycia kulinarnego świata pełnego smaków, przypraw i autentycznych receptur kuchni polskiej, interpretowanych w nowoczesny sposób. Trudno przejść obojętnie obok propozycji, jaką są pikantne pierogi z farszem z ryby, pora i ryżu. To nietypowe połączenie klasycznego, polskiego pieroga z orientalnymi składnikami takimi jak pikantna ryba i ryż. Dla wielu to prawdziwa gratka, dla innych – szansa na przełamanie rutyny w kuchni i spróbowanie czegoś zupełnie nowego. Te wyjątkowe pierogi to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealnie łącząca tradycję z nowoczesnością. Czy jesteś gotowy na to wyzwanie kulinarne?
Piotr Zieliński
Składniki:
- Farsz:
- 300 g ryby bez skóry – u mnie dorsz
- 100 g ryżu jaśminowego
- 10 cm pora
- 1 ostra papryczka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta przyprawy harissa
- sól i pieprz cytrynowy do smaku
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + do posypania
- ok. 1 szklanka maślanki naturalnej
- 4 łyżki oleju
- 2 szczypty soli
- Dodatkowo:
- osolony wrzątek do ugotowania pierogów
Pikantne pierogi z farszem z ryby, pora i ryżu – jak zrobić?
- Rybę skraplam sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym, odstawiam na ok. 30 minut. Ryż gotuję w osolonym wrzątku ok. 20 minut, odsączam, studzę. Na maśle podsmażam pokrojonego w pół plasterki pora, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam. Do ryżu dodaję pora, posiekaną rybę, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę pozbawioną ziaren, koperek, doprawiam harissą, umiarkowanie solą, wyrabiam na jednolitą masę, odstawiam.
- Składniki ciasta zagniatam na jednolite, sprężyste ciasto, nakrywam, pozostawiam na ok. 20 minut. Ciasto dzielę na trzy części, z każdej formuję placki, podsypuję mąką, każdą wałkuję, wykrawam koła, nakładam farsz, zlepiam pierogi. Pierogi gotuję ok. 4 minuty, wyjmuję łyżką cedzakową na talerze.
Porady – dodatkowe informacje
Ryby nie siekam bardzo drobno, lubię gdy są wyczuwalne kawałki ryby 🙂 Pierogi podaję prosto z wody same, lekko osypane koperkiem lub z okrasą z cebulki podsmażonej na masełku lecz także obeschnięte i podsmażone na maśle 🙂 Gdy pierogi mają jeść dzieci, nie polecam doprawiać farszu harissą, będą za ostre 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pikantne steki z karkówki
Następny przepis: Pikantne warzywa z tofu