Pikantne pierogi z farszem z ryby, pora i ryżu

Pikantne pierogi z farszem z ryby, pora i ryżu

Zachęcamy do odkrycia kulinarnego świata pełnego smaków, przypraw i autentycznych receptur kuchni polskiej, interpretowanych w nowoczesny sposób. Trudno przejść obojętnie obok propozycji, jaką są pikantne pierogi z farszem z ryby, pora i ryżu. To nietypowe połączenie klasycznego, polskiego pieroga z orientalnymi składnikami takimi jak pikantna ryba i ryż. Dla wielu to prawdziwa gratka, dla innych – szansa na przełamanie rutyny w kuchni i spróbowanie czegoś zupełnie nowego. Te wyjątkowe pierogi to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealnie łącząca tradycję z nowoczesnością. Czy jesteś gotowy na to wyzwanie kulinarne?

Składniki:

  • Farsz:
  • 300 g ryby bez skóry – u mnie dorsz
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 10 cm pora
  • 1 ostra papryczka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta przyprawy harissa
  • sól i pieprz cytrynowy do smaku
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + do posypania
  • ok. 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szczypty soli
  • Dodatkowo:
  • osolony wrzątek do ugotowania pierogów

Pikantne pierogi z farszem z ryby, pora i ryżu – jak zrobić?

  1. Rybę skraplam sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym, odstawiam na ok. 30 minut. Ryż gotuję w osolonym wrzątku ok. 20 minut, odsączam, studzę. Na maśle podsmażam pokrojonego w pół plasterki pora, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażam. Do ryżu dodaję pora, posiekaną rybę, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę pozbawioną ziaren, koperek, doprawiam harissą, umiarkowanie solą, wyrabiam na jednolitą masę, odstawiam.
  2. Składniki ciasta zagniatam na jednolite, sprężyste ciasto, nakrywam, pozostawiam na ok. 20 minut. Ciasto dzielę na trzy części, z każdej formuję placki, podsypuję mąką, każdą wałkuję, wykrawam koła, nakładam farsz, zlepiam pierogi. Pierogi gotuję ok. 4 minuty, wyjmuję łyżką cedzakową na talerze.

Porady – dodatkowe informacje

Ryby nie siekam bardzo drobno, lubię gdy są wyczuwalne kawałki ryby 🙂 Pierogi podaję prosto z wody same, lekko osypane koperkiem lub z okrasą z cebulki podsmażonej na masełku lecz także obeschnięte i podsmażone na maśle 🙂 Gdy pierogi mają jeść dzieci, nie polecam doprawiać farszu harissą, będą za ostre 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pikantne steki z karkówki
Następny przepis: Pikantne warzywa z tofu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode