Pikantne leczo z schabem i cukinią
Przytulność jesiennych wieczorów w domowym zaciszu potęguje smak tradycyjnych, domowych potraw. Pikantne leczo ze schabem i cukinią, to jedno z tych dań, które zasmakuje każdemu. To smakowita i sycąca propozycja, idealna na jesienne dni. Kuszący aromat, który unosi się w kuchni podczas gotowania to tylko zapowiedź nadchodzącej uczty. Harmonijne połączenie winnego smaku papryki, schabu, ostrości papryczki chilli oraz delikatności cukinii sprawiają, że leczo ze schabem stawia czoła nawet najbardziej wybrednym kubkom smakowym. Bogactwo składników nie tylko smakuje, ale i dostarcza potrzebnych na co dzień witamin i składników odżywczych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g schabu
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- około 150 ml białego wina wytrawnego
- 450 g pomidorów pelati
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Starta skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- Sól
- Biały pieprz
- 2 łyżki natki pietruszki
- 40 g masła
- Olej słonecznikowy
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Pikantne leczo z schabem i cukinią – jak zrobić?
- Schab kroimy w plastry a następnie na dość duże kawałki.
Przyprawiamy solą białym pieprzem oraz ostrą papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju partiami z dwóch stron na złoty kolor.
Upieczone mięso przekładamy do innego naczynia (patelni lub garnka w którym będziemy dusić leczo). Na patelnię po smażeniu wlewamy 50ml białego wina chwilę gotujemy i zredukowanym sosem zalewamy plastry schabu. - Teraz na tej samej patelni smażymy kolejno warzywa. Przed smażeniem każdej kolejnej partii warzyw natłuszczamy patelnię olejem. Cebulę pokrojoną w piorka oraz czosnek pokrojony w plastry szklimy na rozgrzanym oleju. Kolejna czynność to 2/3 upieczonej cebuli przekładamy do garnka a pozostałą część wykładamy na czysty talerz.
Następnie smażymy paprykę pokrojoną w kostkę i znów 2/3 przekładamy do garnka a resztę na talerz z cebulą i czosnkiem. Powtarzamy czynność z cukinią pokrojoną w pół plastry. - Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Na patelni krótko smażymy koncentrat pomidorowy dodajemy pomidory niewielką ilość wody mieszamy i zagotowujemy. Wszystko przyprawiamy cukrem solą i pieprzem dodajemy skórkę z cytryny. Sos przekładamy do naczynia z mięsem i warzywami. Na patelnię wlewamy trochę oleju wsypujemy ostrą i słodką paprykę podsmażamy i zalewamy pozostałą ilością białego wina. Wszystko zagotować i dodać szczyptę cukru redukujemy. Mięso i warzywa w garnku posypujemy oregano i zalewamy zredukowanym winem. Dodajemy masło oraz kolendrę zgniecioną wcześniej w moździerzu. Wszystko razem mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. Na koniec gotowania do praktycznie rozgotowanych warzyw dodajemy odłożone na talerzu warzywa mieszamy i posypujemy natką pietruszki.
- Gotowe leczo podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i dekorujemy kilkoma listkami pietruszki. SMACZNEGO
Słowa kluczowe: leczo ze schabem, leczo ze schabu
Pikantne leczo z schabem i cukinią – dodatkowe informacje
W oryginalnym przepisie były jeszcze ogórki kiszone. Wiec jeśli ktoś lubi może dodać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym
Następny przepis: Pikantne steki z karkówki