Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym
Pikantne klopsiki wołowo-wieprzowe w sosie pomidorowym to doskonałe danie, które smakuje tak dobrze, jak brzmi. Te soczyste kuleczki mięsa, przyrządzone z mieszanki mielonego mięsa wołowego i wieprzowego, rozbudzą Twoje kubki smakowe dzięki swojej pikantnej nucie. Sos pomidorowy, w którym są duszone, dodaje głębi smaku i idealnie komponuje się z mięsem. Przepis jest niezwykle smaczny i satysfakcjonujący, a jego aromat roznosi się po całym domu podczas gotowania. Spróbuj tego kulinarnego przeżycia już dzisiaj i spraw, aby Twoja kuchnia była pełna smaków!
admin
Składniki:
- pulpety
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowina i wołowina
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 3 – 4 łyżki tartej bułki
- 2 duże jajka, lub 3 małe, lekko roztrzepane
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnek, rozgniecione
- sól i pieprz mielony
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
- sos
- 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym – jak zrobić?
-
4.
Usmażone pulpeciki odłożyć na bok, a na patelnię włożyć pozostałą cebulę i smażyć ok 2 minut.
-
5.
Dodać 1 łyżeczkę papryki, kumin, pomidory i pietruszkę. Chwilę podsmażać mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje
W sezonie możemy oczywiście zamiast pomidorów z puszki dać dobre dojrzałe, świeże pomidory.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pikantne chrupiące kuleczki ziemniaczane z boczkiem
Następny przepis: Pikantne leczo z schabem i cukinią