Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym

Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym

Pikantne klopsiki wołowo-wieprzowe w sosie pomidorowym to doskonałe danie, które smakuje tak dobrze, jak brzmi. Te soczyste kuleczki mięsa, przyrządzone z mieszanki mielonego mięsa wołowego i wieprzowego, rozbudzą Twoje kubki smakowe dzięki swojej pikantnej nucie. Sos pomidorowy, w którym są duszone, dodaje głębi smaku i idealnie komponuje się z mięsem. Przepis jest niezwykle smaczny i satysfakcjonujący, a jego aromat roznosi się po całym domu podczas gotowania. Spróbuj tego kulinarnego przeżycia już dzisiaj i spraw, aby Twoja kuchnia była pełna smaków!

Składniki:

  • pulpety
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowina i wołowina
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 3 – 4 łyżki tartej bułki
  • 2 duże jajka, lub 3 małe, lekko roztrzepane
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnek, rozgniecione
  • sól i pieprz mielony
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • sos
  • 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym – jak zrobić?

  1. 4.

    Usmażone pulpeciki odłożyć na bok, a na patelnię włożyć pozostałą cebulę i smażyć ok 2 minut.

  2. 5.

    Dodać 1 łyżeczkę papryki, kumin, pomidory i pietruszkę. Chwilę podsmażać mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje

W sezonie możemy oczywiście zamiast pomidorów z puszki dać dobre dojrzałe, świeże pomidory.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pikantne chrupiące kuleczki ziemniaczane z boczkiem
Następny przepis: Pikantne leczo z schabem i cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode