Pikantne chrupiące kuleczki ziemniaczane z boczkiem

Pikantne chrupiące kuleczki ziemniaczane z boczkiem

Niepowtarzalne i niezwykle smakowite, Pikantne chrupiące kuleczki ziemniaczane z boczkiem, to wariacja na temat dobrze znanego i lubianego dania – frytek. Ta kulinarna propozycja łączy w sobie delikatność i miękkość ziemniaków, z pikantnym uniesieniem, jakie przynosi dodatek boczku. Jest to doskonała propozycja na urozmaicenie codzienności, ale także na imprezowe przekąski lub grilla. Kuleczki ziemniaczane z dodatkiem boczku są nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne wizualnie, co sprawia, że danie to będzie również doskonałe na rodzinne spotkania czy uroczyste przyjęcia. Na pewno zachwycą wszystkich miłośników ziemniaków i pikantnych dań.

Składniki:

  • Ilość ziemniaków zależy od liczby osób, które będą je jadły.
  • Na około 10 kulek ziemniaczanych potrzebujemy:
  • – 2 duże ziemniaki
  • – 100 g boczku wędzonego
  • – 1 niewielka cebulka
  • DO PANIERKI:
  • – 1 jajko
  • – pół szklanki mąki
  • – pół szklanki bułki tartej
  • – łyżeczka ostrej papryki
  • – łyżeczka ziół prowansalskich
  • – pół łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • – szczypta czosnku granulowanego
  • – sól
  • – jarzynka
  • DO SMAŻENIA:
  • olej, masło
  • DODATKOWO DO ZIEMNIAKÓW:
  • – MASŁO, MLEKO

Pikantne chrupiące kuleczki ziemniaczane z boczkiem – jak zrobić?

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Boczek i cebulkę kroimy na drobną kostkę, posypujemy jarzynką. Na patelni rozgrzewamy masło. Najpierw „na skwarki” podsmażamy boczek, następnie dodajemy cebulkę i smażymy aż zeszkli się na złoty kolor.
  3. Ugotowane ziemniaki „ucieramy” na pure. Dodając do nich masła oraz mleka. Ucieramy tak długo, aż uzyskamy kremową gładką masę. Następnie dodajemy boczek z cebulką i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Przygotowujemy panierkę.

    • – mieszamy ze sobą bułkę tartą, ostrą paprykę, zioła, czosnek oraz przyprawę do gyrosa.

    Na drugim talerzyku wysypujemy mąkę, na trzecim roztrzepujemy jajko.

  5. Z zimnych ziemniaków formujemy niewielkie kuleczki, które następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku oraz w przygotowanej panierce.
  6. Kulki smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju (jak frytki). Wystarczy im kilka minut. Wyjmujemy je z oleju gdy się zarumienią. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku.

Pikantne chrupiące kuleczki ziemniaczane z boczkiem – dodatkowe informacje

Kuleczki świetnie smakują z sosem czosnkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pikantna zupa z dyni z sokiem pomarańczowym
Następny przepis: Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode