Pikantne chrupiące kuleczki ziemniaczane z boczkiem
Niepowtarzalne i niezwykle smakowite, Pikantne chrupiące kuleczki ziemniaczane z boczkiem, to wariacja na temat dobrze znanego i lubianego dania – frytek. Ta kulinarna propozycja łączy w sobie delikatność i miękkość ziemniaków, z pikantnym uniesieniem, jakie przynosi dodatek boczku. Jest to doskonała propozycja na urozmaicenie codzienności, ale także na imprezowe przekąski lub grilla. Kuleczki ziemniaczane z dodatkiem boczku są nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne wizualnie, co sprawia, że danie to będzie również doskonałe na rodzinne spotkania czy uroczyste przyjęcia. Na pewno zachwycą wszystkich miłośników ziemniaków i pikantnych dań.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ilość ziemniaków zależy od liczby osób, które będą je jadły.
- Na około 10 kulek ziemniaczanych potrzebujemy:
- – 2 duże ziemniaki
- – 100 g boczku wędzonego
- – 1 niewielka cebulka
- DO PANIERKI:
- – 1 jajko
- – pół szklanki mąki
- – pół szklanki bułki tartej
- – łyżeczka ostrej papryki
- – łyżeczka ziół prowansalskich
- – pół łyżeczki przyprawy do gyrosa
- – szczypta czosnku granulowanego
- – sól
- – jarzynka
- DO SMAŻENIA:
- olej, masło
- DODATKOWO DO ZIEMNIAKÓW:
- – MASŁO, MLEKO
Pikantne chrupiące kuleczki ziemniaczane z boczkiem – jak zrobić?
- Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
- Boczek i cebulkę kroimy na drobną kostkę, posypujemy jarzynką. Na patelni rozgrzewamy masło. Najpierw „na skwarki” podsmażamy boczek, następnie dodajemy cebulkę i smażymy aż zeszkli się na złoty kolor.
- Ugotowane ziemniaki „ucieramy” na pure. Dodając do nich masła oraz mleka. Ucieramy tak długo, aż uzyskamy kremową gładką masę. Następnie dodajemy boczek z cebulką i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia.
-
Przygotowujemy panierkę.
- – mieszamy ze sobą bułkę tartą, ostrą paprykę, zioła, czosnek oraz przyprawę do gyrosa.
Na drugim talerzyku wysypujemy mąkę, na trzecim roztrzepujemy jajko.
- Z zimnych ziemniaków formujemy niewielkie kuleczki, które następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku oraz w przygotowanej panierce.
- Kulki smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju (jak frytki). Wystarczy im kilka minut. Wyjmujemy je z oleju gdy się zarumienią. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku.
Pikantne chrupiące kuleczki ziemniaczane z boczkiem – dodatkowe informacje
Kuleczki świetnie smakują z sosem czosnkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pikantna zupa z dyni z sokiem pomarańczowym
Następny przepis: Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym