Pikantna zupa tajska

Pikantna zupa tajska

Pikantna zupa tajska to idealny sposób na przeniesienie swoich kubków smakowych prosto do Azji, bez wychodzenia z domu. Zupa cechuje się intensywnością smaku i aromatu, którego źródłem są jej egzotyczne składniki. Za jej piekne, bogate i prawdziwie tajskie nuty smakowe odpowiadają świeże warzywa, wołowina, chilli, sos rybny oraz trawa cytrynowa. Ta jednogarnkowa, pełna smaku zupa jest niczym wehikuł, który powozi Cię przez tradycyjną kuchnię Tajlandii. Sprzyja ona nie tylko rozgrzewaniu, ale także dostarcza cennych składników odżywczych i minerałów. Pikantna zupa tajska tworzy idealną mieszankę pomiędzy pikantnością, słodyczą i kwasowością, co sprawia, że jest nieodparcie smaczna.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ok 1 l wody
  • 2 cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • kurkuma
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, wegeta
  • ostra papryka
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Pikantna zupa tajska – jak zrobić?

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie (tak, aby nie zbrązowiała!). Dodać ząbek czosnku, pokrojonego kurczaka w paski, kurkumę (ok 1 łyżeczki), ostrą papryczkę obraną i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i podsmażać ok 5 minut.
  2. Zawartość patelni przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać resztę przypraw (oprócz pietruszki i sosu sojowego) i gotować do tego momentu, aż marchewka będzie miękka. Dodać mleko kokosowe, sos sojowy i resztę składników. W razie potrzeby zupkę doprawić. SMACZNEGO!

Pikantna zupa tajska – dodatkowe informacje

Zupę można podać z ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIKANTNA ZUPA DYNIOWO-ZIEMNIACZANA
Następny przepis: pikantna zupa z dyni z sokiem pomarańczowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode