PIKANTNA ZUPA DYNIOWO-ZIEMNIACZANA
Ciepła, gęsta i aromatyczna pikantna zupa dyniowo-ziemniaczana to prawdziwa rozkosz dla zmysłów podczas chłodnych, jesienno-zimowych dni. Składniki te dobrze komponują się ze sobą, tworząc porywające połączenie slodkości dyni i ziemniaczanej kremowości z odrobiną pikanterii. Wyrazista w smaku, kolorowa i lekko pikantna idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający lunch czy sycąca kolacja. Dodatkowy atut to fakt, że jest to danie szybkie w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Zupa dyniowo-ziemniaczana to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie nie tylko smak, ale także zdrowe odżywianie.
admin
Składniki:
- 1 mała cebula
- ½ ostrej papryczki
- 1 ząbek czosnku
- Mały kawałek imbiru świeżego
- 280 g ziemniaków-waga obranych ziemniaków
- 100 g marchewki
- 65 g selera
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 570 g miąższu dyni- może być mrożona
- 1000 ml wody
- Sól do smaku
Pikantna zupa dyniowo-ziemniaczana – jak zrobić?
- Cebulę, czosnek i papryczkę podkroić w małą kostkę. Imbir obrać i pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić wszystkie przyprawy poza imbirem.
- Gdy się lekko zeszklą dodać imbir. Po około 2 minutach dodać pokrojoną marchewkę i seler. Ziemniaki i dynię (mrożonej nie ma potrzeby rozmrażać, o ile zamroziliście ją w pokrojoną) pokroić w dużą kostkę.
- Dodać do garnka i przesmażać całość około 2-3 minut. Po tym czasie dodać wodę i całość gotować do miękkości składników. Doprawić do smaku solą. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładko. Smacznego!
PIKANTNA ZUPA DYNIOWO-ZIEMNIACZANA – dodatkowe informacje
100 g tej pikantnej zupy dyniowo-ziemniaczanej to zaledwie 36 kcal.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pikantna pasta z pieczonej papryki „ala” muhammara
Następny przepis: Pikantna zupa tajska