Pikantna, kremowa zupa z dyni, z nutą słodyczy kaki, zakrapiana sokiem z cytryny

Pikantna, kremowa zupa z dyni, z nutą słodyczy kaki, zakrapiana sokiem z cytryny

Przygotuj przytulną, satysfakcjonującą potrawę na chłodniejsze dni. Pikantna, kremowa zupa z dyni, z nutą słodyczy kaki i zakrapiana sokiem z cytryny to idealna propozycja na jesienny lub zimowy obiad. Korzystając z sezonowych warzyw, osiągamy głębię smaku i aromatu. Pikantność tej wspaniałej zupy cudownie kontrastuje z kremowym, gładkim charakterem zupy z dyni, podczas gdy dodatek słodkiego kaki dodaje niespodziewanego, ale mile widzianego kontrastu. Skropienie wszystkiego świeżym sokiem z cytryny dodaje wykończenia, które jest równocześnie odświeżające i tonizujące. Zanurz się w tę magiczną kulinarne doświadczenie.

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 2 małe cebule
  • 1 owoc kaki
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki masła
  • Przyprawy do smaku:
  • przyprawa Harrisa
  • sól
  • sok z cytryny lub limonki
  • 1/3 szklanki śmietany słodkiej
  • kawałek sera grana padano

Pikantna, kremowa zupa z dyni, z nutą słodyczy kaki, zakrapiana sokiem z cytryny – jak zrobić?

  1. Warzywa i owoce myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Najpierw podsmażamy na maśle cebulę, po kilku minutach dodajemy dynię i resztę składników. Mieszamy. Następnie całość zalewamy wodą tak, aby przykryła w całości warzywa. Dusimy do miękkości, doprawiamy solą i przyprawą Harrisa, miksujemy na gładki krem, dodając w trakcie miksowania słodką śmietanę. Zupę możemy podlać dodatkowo wodą, jeżeli zupa jest zbyt gęsta lub dodać więcej śmietany, dla zagęszczenia. Zmiksowaną zupę doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z serem grana padano.

xxxx – dodatkowe informacje

Do zupy kremowej z dyni możemy użyć domowego bulionu warzywnego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pijany rodzynkowiec
Następny przepis: Pikantna salsa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode