Pikantna, kremowa zupa z dyni, z nutą słodyczy kaki, zakrapiana sokiem z cytryny
Przygotuj przytulną, satysfakcjonującą potrawę na chłodniejsze dni. Pikantna, kremowa zupa z dyni, z nutą słodyczy kaki i zakrapiana sokiem z cytryny to idealna propozycja na jesienny lub zimowy obiad. Korzystając z sezonowych warzyw, osiągamy głębię smaku i aromatu. Pikantność tej wspaniałej zupy cudownie kontrastuje z kremowym, gładkim charakterem zupy z dyni, podczas gdy dodatek słodkiego kaki dodaje niespodziewanego, ale mile widzianego kontrastu. Skropienie wszystkiego świeżym sokiem z cytryny dodaje wykończenia, które jest równocześnie odświeżające i tonizujące. Zanurz się w tę magiczną kulinarne doświadczenie.
admin
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido
- 2 małe cebule
- 1 owoc kaki
- 1 gruszka
- 2 łyżki masła
- Przyprawy do smaku:
- przyprawa Harrisa
- sól
- sok z cytryny lub limonki
- 1/3 szklanki śmietany słodkiej
- kawałek sera grana padano
Pikantna, kremowa zupa z dyni, z nutą słodyczy kaki, zakrapiana sokiem z cytryny – jak zrobić?
- Warzywa i owoce myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Najpierw podsmażamy na maśle cebulę, po kilku minutach dodajemy dynię i resztę składników. Mieszamy. Następnie całość zalewamy wodą tak, aby przykryła w całości warzywa. Dusimy do miękkości, doprawiamy solą i przyprawą Harrisa, miksujemy na gładki krem, dodając w trakcie miksowania słodką śmietanę. Zupę możemy podlać dodatkowo wodą, jeżeli zupa jest zbyt gęsta lub dodać więcej śmietany, dla zagęszczenia. Zmiksowaną zupę doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z serem grana padano.
xxxx – dodatkowe informacje
Do zupy kremowej z dyni możemy użyć domowego bulionu warzywnego.