PIJANY KOKOS
„Pijany Kokos” to pyszne połączenie egzotycznego kokosa z dość nieoczywistym partnerem – alkoholem. Ten niebanalny przepis zaskakuje i zachwyca równocześnie swoją oryginalnością. Z jednej strony mamy słodki, tropikalny smak świeżego kokosa, a z drugiej strony szczyptę dorosłego pikantnego akcentu w postaci alkoholu. To prawdziwa gratka dla fanów nietypowych połączeń i idealna propozycja dla tych, którzy lubią zaskakiwać gości nietuzinkowymi pomysłami na drinki. Pamiętaj, że do wykonania przepisu „Pijany Kokos” potrzebujesz tylko kilka składników, a efekt końcowy na pewno przekroczy Twoje oczekiwania.
admin
Składniki:
- SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 kostka miękkiej margaryny KASIA (250g)
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- MASA KOKOSOWO-AJERKONIAKOWA:
- 1 kostka miękkiej margaryny KASIA (250g)
- 1 szklanka kaszy mannej
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka gęstego ajerkoniaku
- DODATKOWO: 300g dżemu z czarnej porzeczki lub innego
- wiórki kokosowe do posypania ciasta
Pijany kokos – jak zrobić?
- Wszystkie składniki z masy kokosowo – ajerkoniakowej, oprócz KASI włożyć do misy i dokładnie przemieszać. Włożyć na noc do lodówki.
- Następnego dnia przygotować ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść, podzielić na 2 części, owinąć w folię i włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Każdą część ciasta rozwałkować na blaszce o wymiarach 22x27cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i posmarować delikatnie dżemem. Piec w termoobiegu przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić.
- W tym czasie przygotować masę: Miękką KASIĘ zmiksować i dodawać po łyżce przygotowanej dzień wcześniej masy. Całość dokładnie zmiksować.
- Na wystudzony spód wyłożyć przygotowaną masę, następnie pokryć drugim upieczonym i wystudzonym plackiem. Posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na kilka godzin, celem stężenia masy.
PIJANY KOKOS – Dodatkowe informacje
Zamiast ciasta kruchego można upiec biszkopt.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pijane wiśnie w czekoladzie
Następny przepis: Pijany rodzynkowiec