Pijane, smażone banany w czekoladzie

Pijane, smażone banany w czekoladzie

Zaskocz swoich gości i podaj jako deser coś niecodziennego. Przedstawiamy przysmak, który jest śmiesznie prosty do przygotowania, a zarazem efektowny i pyszny – pijane, smażone banany w czekoladzie. To połączenie słodkości, kruchości i delikatnego alkoholowego akcentu z pewnością zadowoli podniebienia wielu smakoszy. Banany, maczane w trunku, smażone do złotego koloru, a potem maczane w czekoladzie, tworzą harmonię smaków, która pobudza zmysły. Przekonaj się sam, jak niepowtarzalny jest ten deser i jak proste jest jego przyrządzenie. Bez wątpienia pijane banany w czekoladzie są wyjątkową pozycją wśród prostych, lecz efektownych propozycji na słodki finał każdej kolacji.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
  • 2 banany
  • 3 czubate łyżki cukru trzcinowego (u mnie z melasą)
  • 4 łyżki rumu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła

Pijane banany, smażone banany z czekoladą – jak zrobić?

  1. Banany obieramy ze skórki, przekrawamy na mniejsze części. Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się skarmelizuje. Wrzucamy banany, skrapiamy je sokiem z cytryny, dodajemy rum i smażymy z obu stron.
  2. W kąpieli wodnej rozstawiamy czekoladę, dodajemy do niej kremówkę, mieszamy. Po chwili polewamy smażone banany.

Pijane, smażone banany w czekoladzie – dodatkowe informacje

Cytryna fajnie przełamuje słodycz bananów i czekolady oraz czuć aromat rumu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pijane rodzynki
Następny przepis: Pijane pierniczki z miodem pitnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode