Pijane, smażone banany w czekoladzie
Zaskocz swoich gości i podaj jako deser coś niecodziennego. Przedstawiamy przysmak, który jest śmiesznie prosty do przygotowania, a zarazem efektowny i pyszny – pijane, smażone banany w czekoladzie. To połączenie słodkości, kruchości i delikatnego alkoholowego akcentu z pewnością zadowoli podniebienia wielu smakoszy. Banany, maczane w trunku, smażone do złotego koloru, a potem maczane w czekoladzie, tworzą harmonię smaków, która pobudza zmysły. Przekonaj się sam, jak niepowtarzalny jest ten deser i jak proste jest jego przyrządzenie. Bez wątpienia pijane banany w czekoladzie są wyjątkową pozycją wśród prostych, lecz efektownych propozycji na słodki finał każdej kolacji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na 2 porcje:
- 2 banany
- 3 czubate łyżki cukru trzcinowego (u mnie z melasą)
- 4 łyżki rumu
- sok z 1 cytryny
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
Pijane banany, smażone banany z czekoladą – jak zrobić?
- Banany obieramy ze skórki, przekrawamy na mniejsze części. Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się skarmelizuje. Wrzucamy banany, skrapiamy je sokiem z cytryny, dodajemy rum i smażymy z obu stron.
- W kąpieli wodnej rozstawiamy czekoladę, dodajemy do niej kremówkę, mieszamy. Po chwili polewamy smażone banany.
Pijane, smażone banany w czekoladzie – dodatkowe informacje
Cytryna fajnie przełamuje słodycz bananów i czekolady oraz czuć aromat rumu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pijane rodzynki
Następny przepis: Pijane pierniczki z miodem pitnym