Pijane rodzynki
Pijane rodzynki to unikalny przepis, który może dodać odrobinę uroku każdej potrawie. Wystarczy karmelizować je w brandy czy rumie, aby nadać im niezapomniany smak. Ten przepis jest idealny dla osób, które chcą dodać swoim ulubionym deserom wypełnienie o wyjątkowej głębi i wyrafinowanym smaku. Pijane rodzynki sprawdzają się również jako radosny dodatek do sałatek czy dan mięsnych. Wyjątkowa mieszanka słodyczy rodzynki z intymnością alkoholu sprawia, że każda potrawa staje się specjalna. Zaskocz swoje kubki smakowe tą wykwintną kompozycją i odkryj nowe kulinarne możliwości. Ten przepis na pewno Cię oczaruje!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt ciemny:
- 6 jaj
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń czekoladowy + kakao
- krem kakaowy:
- 2 budynie czekoladowe+kakao
- masło/ margaryna
- 4 szklanki mleka
- polewa:
- 1/4 kostki masła/margaryny
- 2 czekolady gorzkie/deserowe
- ponad to;
- dżem (wiśniowy u mnie)
- paczka rodzynek
- alkohol do namoczenia rodzynek
Pijane rodzynki – jak zrobić?
- Rodzynki namoczyć w wódce lub spirytusie.
- Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na puch, dodać cukier, żółtka, dokładnie zmiksować. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń i ok. 2 łyżek kakao. Piec w 180*C przez ok. 35 min. Ostudzić, przekroić na dwa placki.
- Krem: budynie ugotować na mleku z dodatkiem (wedle uznania) ok. 2 płaskich łyżek kakao. Ostudzić, utrzeć z masłem/ margaryną.
- Biszkopt przekroić na pół, ułożyć 2/3 porcji kremu, posmarować dżemem (kolejność dżemu i kremu może być także odwrotna). Przykryć biszkoptem, posmarować wierzch resztą kremu.
- 2 czekolady rozpuścić z 1/4 kostki masła, wymieszać z rodzynkami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Smacznego 😉
Pijane rodzynki – dodatkowe informacje
Rodzynki najlepiej zalać alkoholem i wstawić do lodówki na noc. Dzięki nim smak ciasta jest wyjątkowy i bardzo intensywny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pijane ciasto
Następny przepis: Pijane, smażone banany w czekoladzie