Pijane rodzynki

Pijane rodzynki

Pijane rodzynki to unikalny przepis, który może dodać odrobinę uroku każdej potrawie. Wystarczy karmelizować je w brandy czy rumie, aby nadać im niezapomniany smak. Ten przepis jest idealny dla osób, które chcą dodać swoim ulubionym deserom wypełnienie o wyjątkowej głębi i wyrafinowanym smaku. Pijane rodzynki sprawdzają się również jako radosny dodatek do sałatek czy dan mięsnych. Wyjątkowa mieszanka słodyczy rodzynki z intymnością alkoholu sprawia, że każda potrawa staje się specjalna. Zaskocz swoje kubki smakowe tą wykwintną kompozycją i odkryj nowe kulinarne możliwości. Ten przepis na pewno Cię oczaruje!

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
  • 6 jaj
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń czekoladowy + kakao
  • krem kakaowy:
  • 2 budynie czekoladowe+kakao
  • masło/ margaryna
  • 4 szklanki mleka
  • polewa:
  • 1/4 kostki masła/margaryny
  • 2 czekolady gorzkie/deserowe
  • ponad to;
  • dżem (wiśniowy u mnie)
  • paczka rodzynek
  • alkohol do namoczenia rodzynek

Pijane rodzynki – jak zrobić?

  1. Rodzynki namoczyć w wódce lub spirytusie.
  2. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na puch, dodać cukier, żółtka, dokładnie zmiksować. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń i ok. 2 łyżek kakao. Piec w 180*C przez ok. 35 min. Ostudzić, przekroić na dwa placki.
  3. Krem: budynie ugotować na mleku z dodatkiem (wedle uznania) ok. 2 płaskich łyżek kakao. Ostudzić, utrzeć z masłem/ margaryną.
  4. Biszkopt przekroić na pół, ułożyć 2/3 porcji kremu, posmarować dżemem (kolejność dżemu i kremu może być także odwrotna). Przykryć biszkoptem, posmarować wierzch resztą kremu.
  5. 2 czekolady rozpuścić z 1/4 kostki masła, wymieszać z rodzynkami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Smacznego 😉

Pijane rodzynki – dodatkowe informacje

Rodzynki najlepiej zalać alkoholem i wstawić do lodówki na noc. Dzięki nim smak ciasta jest wyjątkowy i bardzo intensywny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pijane ciasto
Następny przepis: Pijane, smażone banany w czekoladzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode