Piersi z kurczaka w sosie jogortowo- czosnkowym z koperkiem

Piersi z kurczaka w sosie jogortowo- czosnkowym z koperkiem

Poznajcie przepis na niesamowicie aromatyczne piersi z kurczaka w sosie jogurtowo-czosnkowym z koperkiem. To danie, które pomimo swojej prostoty potrafi zachwycić unikalnym smakiem. Mięso kurczaka jest delikatne i soczyste, a sos jogurtowo-czosnkowy z nutą kopru dodaje mu niesamowitego charakteru. Idealne na obiad czy kolację, szczególnie gdy brakuje nam pomysłów na coś nowego. To danie jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe – zawiera białko, probiotyki z jogurtu oraz wiele witamin i minerałów z dodatków. Piersi z kurczaka w sosie jogurtowo-czosnkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 0,7kg filetów z kurczaka
  • 2 małe sosy sałatkowe jogurtowo-czosnkowe (polecam Culineo z Biedronki)
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • mały jogurt naturalny
  • łyżka majonezu
  • pęczek świeżego koperku lub może być mrożony
  • sól, pieprz, olej
  • szklanka wody lub może być śmietana
  • woda i mąka do zaklepek

Piersi z kurczaka w sosie jogurtowo-czosnkowym z koperkiem – jak zrobić?

  1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, delikatnie opieprzyć i polać przygotowanym sosem sałatkowym (jogurt, 1 łyżka majonezu i 1 sos sałatkowy), dodać połowę krojonego koperku. Odstawić na jakiś czas do lodówki.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, 2 ząbki czosnku, zaś pokrojonego w krążki pora. Podsmażamy, później dodajemy wyciągnięte z lodówki mięso, całość smażymy.
  3. Dodajemy resztę koperku i drugi sos sałatkowy – tym razem sam proszek. Przyprawiamy do smaku.
  4. Następnie dolewamy szklankę wody, całość dusimy pod przykryciem.
  5. Na koniec zaciągamy przygotowaną z wody i mąki zaklepką.
  6. Podawać z ziemniakami lub ryżem. SMACZNEGO!

Piersi z kurczaka w sosie jogortowo- czosnkowym z koperkiem – dodatkowe informacje

Zamiast wody można dodać śmietanę. Można także spróbować tego samego przepisu z innym smakiem sosu sałatkowego. Ja wybrałam jogurtowo-czosnkowy, ponieważ akurat taki miałam w domu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piersi z kurczaka pieczone w mleku
Następny przepis: Pierwsze ciasteczka niemowlaka - krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode