Piersi z kaczki pieczone z pomarańczą i żurawiną
Jeśli jesteś miłośnikiem wyrafinowanych smaków i chcesz zaszaleć w kuchni, mamy dla Ciebie coś idealnego – piersi z kaczki pieczone z pomarańczą i żurawiną. Ta aromatyczna kombinacja składników sprawi, że każde danie nabierze charakteru. Delikatność kaczej piersi dopełniona zostaje świeżością pomarańczy i lekko kwaskowatą nutą żurawiny. To połączenie, które zachwyci paletę smaków każdego smakosza. Można powiedzieć, że jest to prawdziwe arcydzieło kulinarne, które łączy w sobie tradycyjne elementy kuchni francuskiej i polskiej. Ten wykwintny przepis na pewno poradzi sobie podczas uroczystego obiadu czy kolacji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 piersi z kaczki ze skórą
- 2 pomarańcze
- garść suszonej żurawiny
- Marynata:
- 200 ml. wiśniówki
- 100 ml. oleju
- 3 ząbki czosnku
- sól
Piersi z kaczki pieczone z pomarańczą i żurawiną – jak zrobić?
- Moczymy piersi z kaczki przez 2-3 godziny w osolonej zimnej wodzie, na litr wody dodajemy 2 łyżki soli.
- Do miski wlewamy wiśniówkę i olej, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku.
- Skórę piersi nacinamy w kratkę i wkładamy do marynaty skórą do góry, wstawiamy do lodówki na noc.
- Na zimnej patelni układamy odsączone piersi skórą do dołu i smażymy do momentu aż wytopi się tłuszcz a skóra będzie mocno rumiana.
- Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Pomarańcze obieramy ze skórki, filetujemy i obkładamy piersi z kaczki.
- Skórkę z połowy pomarańczy tniemy w cienkie paski i układamy na naczyniu żaroodpornym, posypujemy suszoną żurawiną.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
- Upieczone piersi kroimy w plastry.
- Na talerzu układamy pomarańcze, żurawinę i skórkę z pomarańczy z pieczenia kaczki, układamy pokrojone w plastry piersi.
Piersi podajemy z ziemniakami opiekanymi i surówką najlepiej z dodatkiem żurawiny.
Słowa kluczowe: piers z kaczki w pomarańczach, pierś kaczki z pomarańczami, pierś z kaczki z żurawiną i pomarańczą, pierś kaczki w pomarańczach, pierś z kaczki w pomarańczach
Piersi z kaczki pieczone z pomarańczą i żurawiną – dodatkowe informacje
Piersi podajemy z ziemniakami opiekanymi i surówką najlepiej z dodatkiem żurawiny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piersi z kurczaka w cieście majonezowym
Następny przepis: Piersi z kurczaka w sosie jogortowo- czosnkowym z koperkiem