Piersi z kaczki pieczone z pomarańczą i żurawiną

Piersi z kaczki pieczone z pomarańczą i żurawiną

Jeśli jesteś miłośnikiem wyrafinowanych smaków i chcesz zaszaleć w kuchni, mamy dla Ciebie coś idealnego – piersi z kaczki pieczone z pomarańczą i żurawiną. Ta aromatyczna kombinacja składników sprawi, że każde danie nabierze charakteru. Delikatność kaczej piersi dopełniona zostaje świeżością pomarańczy i lekko kwaskowatą nutą żurawiny. To połączenie, które zachwyci paletę smaków każdego smakosza. Można powiedzieć, że jest to prawdziwe arcydzieło kulinarne, które łączy w sobie tradycyjne elementy kuchni francuskiej i polskiej. Ten wykwintny przepis na pewno poradzi sobie podczas uroczystego obiadu czy kolacji.

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • 2 pomarańcze
  • garść suszonej żurawiny
  • Marynata:
  • 200 ml. wiśniówki
  • 100 ml. oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Piersi z kaczki pieczone z pomarańczą i żurawiną – jak zrobić?

  1. Moczymy piersi z kaczki przez 2-3 godziny w osolonej zimnej wodzie, na litr wody dodajemy 2 łyżki soli.
  2. Do miski wlewamy wiśniówkę i olej, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku.
  3. Skórę piersi nacinamy w kratkę i wkładamy do marynaty skórą do góry, wstawiamy do lodówki na noc.
  4. Na zimnej patelni układamy odsączone piersi skórą do dołu i smażymy do momentu aż wytopi się tłuszcz a skóra będzie mocno rumiana.
  5. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  6. Pomarańcze obieramy ze skórki, filetujemy i obkładamy piersi z kaczki.
  7. Skórkę z połowy pomarańczy tniemy w cienkie paski i układamy na naczyniu żaroodpornym, posypujemy suszoną żurawiną.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
  9. Upieczone piersi kroimy w plastry.
  10. Na talerzu układamy pomarańcze, żurawinę i skórkę z pomarańczy z pieczenia kaczki, układamy pokrojone w plastry piersi.

Piersi podajemy z ziemniakami opiekanymi i surówką najlepiej z dodatkiem żurawiny.

Słowa kluczowe: piers z kaczki w pomarańczach, pierś kaczki z pomarańczami, pierś z kaczki z żurawiną i pomarańczą, pierś kaczki w pomarańczach, pierś z kaczki w pomarańczach

Piersi z kaczki pieczone z pomarańczą i żurawiną – dodatkowe informacje

Piersi podajemy z ziemniakami opiekanymi i surówką najlepiej z dodatkiem żurawiny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Piersi z kurczaka w cieście majonezowym
Następny przepis: Piersi z kurczaka w sosie jogortowo- czosnkowym z koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode