Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim to danie, które jest tak zachwycające dla oka, jak dla podniebienia. Ta wykwintna kombinacja lekkiego, aromatycznego szpinaku i soczystego mięsa kurczaka, otoczona chrupiącym, złocistym ciastem francuskim, jest prawdziwą ucztą dla smaku. To doskonały wybór na wyjątkowe okazje, kiedy chcesz zaskoczyć swoich gości zarówno smakiem jak i prezentacją dania. Z jednym zastrzeżeniem – po takim posiłku, twoi goście mogą poprosić cię o więcej. Przygotuj się więc na chwałę, wypróbując nasz przepis na pierś faszerowaną szpinakiem w cieście francuskim.

Składniki:

  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka
  • opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 opakowania ciasta francuskiego
  • 6 plasterków żółtego sera (użyłam wędzonego)
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Rozmrożony szpinak smażymy na maśle tak, aby cała woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 minuty. Dodać śmietanę (nie smażyć) i nadzienie jest gotowe.
  2. 2.
    Każdą z piersi rozcinamy (nie do końca), tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy żółty ser. Piersi doprawiamy solą (ja użyłam ziarenek smaku).
  3. 3.
    Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. Z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto kładziemy pierś i zawijamy ciasto (tak jak na kulebiak w jodełkę).
  4. 4.
    Zawinięte piersi kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy na środkową półkę do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 40 minut. Ciasto musi się ładnie zrumienić.

Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim – dodatkowe informacje

Porady


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierś z kury ze szpinakiem w sosie Alfredo
Następny przepis: PIERSI Z INDYKA PIECZONE W PIEKARNIKU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode