Piersi gęsie pieczone na jabłkach
Pierś gęsi pieczona na jabłkach to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa drobiowego. To danie, które łączy tradycyjne polskie smaki z nowoczesnym podejściem do gotowania. Sekret tkwi w niskiej temperaturze pieczenia, która pozwala na zachowanie maksimum soczystości i smaku mięsa. Dodatek dojrzałych kabaretek nadaje potrawie niezwykłej świeżości, a delikatne jabłkowe nuty sprawiają, że danie jest niezwykle oryginalne. To połączenie, które z całą pewnością spodoba się nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Prędkość i łatwość wykonania sprawiają, że ten przepis doskonale sprawdzi się na codzienny obiad, jak i podczas wytwornego przyjęcia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Podwójna pierś z gęsi (ok.1-1,2kg.)
- Do pieczenia:
- 100 ml. soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1 kilogram jabłek (szarej renety)
- Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 1,4 szklanki oleju
- 1 łyżka majeranku
- 1,2 łyżeczki soli
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka suszonej skórki z pomarańczy zmielonej
- Dodatkowo:
- 1 pomarańcza
Piersi gęsie pieczone na jabłkach – jak zrobić?
- Do miski wlewamy olej, przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy musztardę, majeranek i sól, mieszamy. Nacieramy marynatą piersi z gęsi, wstawiamy na noc do lodówki. Obrane jabłka kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Układamy piersi z gęsi, posypujemy zmieloną skórką pomarańczową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia piersi polewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Piersi gęsie pieczone na jabłkach – dodatkowe informacje
Mięso gęsi piecze się 1 kilogram mięsa 1 godzinę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś z kury ze szpinakiem w sosie Alfredo
Następny przepis: PIERSI Z INDYKA PIECZONE W PIEKARNIKU