Pierś z kury ze szpinakiem w sosie Alfredo
Poszukujesz niepowtarzalnej kolacji, która zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia? Wypróbuj nasz przepis na Piersi z kurczaka ze szpinakiem w sosie Alfredo – pyszną, kremową potrawę. Delikatne piersi z kurczaka w połączeniu ze świeżym szpinakiem i bogatym sosem Alfredo stworzą wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Ten przepis łączy w sobie pikanterię kurczaka z jasnym, orzeźwiającym smakiem szpinaku, a wszystko to zaokrąglone jest delikatnym, aksamitnym sosem Alfredo. Idealny na romantyczną kolację we dwoje, rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Przygotuj się na mnóstwo komplementów od zadowolonych gości. Nie zapomnij – sekretem surowców jest ich wysoka jakość!
admin
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- Sól, pieprz
- Sos Alfredo:
- 10 dag masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietanki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka startego sera parmezan
- Opakowanie makaronu gruba wstążka, fettuccine lub gniazdka
Pierś z kury ze szpinakiem w sosie „alfredo” – jak zrobić?
-
1. Mięso oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i dodać mięso, obsmażyć mięso po czym przełożyć na miskę.
-
2. Na tą samą patelnie dodać masło i drobno posiekany czosnek, lekko zarumienić. Dodać szpinak i podsmażyć. Następnie dodać śmietankę wraz z solą i pieprzem chwilę podsmażyć ok. 2 minuty a następnie ser parmezan chwilę gotować aż sos zacznie gęstnieć. Dodać mięso i wymieszać doprowadzić do zagotowania.
-
3. Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Podawać wraz z sosem i mięsem oraz ulubioną surówką.
Porady – dodatkowe informacje
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś z kurczaka w ziołach na ostro, z ziemniakami i mizerią
Następny przepis: Piersi gęsie pieczone na jabłkach