Pierś z kury ze szpinakiem w sosie Alfredo

Pierś z kury ze szpinakiem w sosie Alfredo

Poszukujesz niepowtarzalnej kolacji, która zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia? Wypróbuj nasz przepis na Piersi z kurczaka ze szpinakiem w sosie Alfredo – pyszną, kremową potrawę. Delikatne piersi z kurczaka w połączeniu ze świeżym szpinakiem i bogatym sosem Alfredo stworzą wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Ten przepis łączy w sobie pikanterię kurczaka z jasnym, orzeźwiającym smakiem szpinaku, a wszystko to zaokrąglone jest delikatnym, aksamitnym sosem Alfredo. Idealny na romantyczną kolację we dwoje, rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Przygotuj się na mnóstwo komplementów od zadowolonych gości. Nie zapomnij – sekretem surowców jest ich wysoka jakość!

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Sól, pieprz
  • Sos Alfredo:
  • 10 dag masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietanki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka startego sera parmezan
  • Opakowanie makaronu gruba wstążka, fettuccine lub gniazdka

Pierś z kury ze szpinakiem w sosie „alfredo” – jak zrobić?

  1. 1. Mięso oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i dodać mięso, obsmażyć mięso po czym przełożyć na miskę.

  2. 2. Na tą samą patelnie dodać masło i drobno posiekany czosnek, lekko zarumienić. Dodać szpinak i podsmażyć. Następnie dodać śmietankę wraz z solą i pieprzem chwilę podsmażyć ok. 2 minuty a następnie ser parmezan chwilę gotować aż sos zacznie gęstnieć. Dodać mięso i wymieszać doprowadzić do zagotowania.

  3. 3. Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Podawać wraz z sosem i mięsem oraz ulubioną surówką.

Porady – dodatkowe informacje

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierś z kurczaka w ziołach na ostro, z ziemniakami i mizerią
Następny przepis: Piersi gęsie pieczone na jabłkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode