Pierś z kurczaka w ziołach na ostro, z ziemniakami i mizerią
Czy szukasz smakowitej, pikantnej potrawy na kolację? Przedstawiamy przepis na pyszną pierś z kurczaka w ziołach na ostro, podawaną z klasycznym dodatkiem – ziemniakami i mizerią. Jest to doskonałe danie dla miłośników kuchni polskiej z odrobiną wyrazistego charakteru. Kombinacja pikantnej piersi z kurczaka z delikatnie ostrą mizerią sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale także dostarcza różnorodności smaków. Idealne na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Zadowoli nie tylko domowników, ale również gości. Smacznego!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki do mięsa:
- 2,5 dużej piersi z kurczaka
- 1/3 do 3/4 szkl. oliwy z oliwek (w zależności od ilości mięsa)
- papryka ostra
- papryka słodka
- oregano
- bazylia
- tymianek
- pieprz ziołowy
- przyprawa do gyrosa
- opcjonalnie zioła prowansalskie
- ziemniaki (ile kto uważa)
- koperek
- Mizeria:
- 2 ogórki szklarniowe (lub 4-5 gruntowych)
- mały jogurt naturalny
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka w ziołach na ostro, z ziemniakami i mizerią – jak zrobić?
-
1.
Ziemniaki obieramy i gotujemy, pod koniec gotowania solimy (sól dodana zbyt wcześnie spowoduje, że ziemniaki będą gotowały się dłużej). Po ugotowaniu wstrząsamy, aby się rozpadły lub zgniatamy tłuczkiem. Posypujemy koperkiem (świeżym lub mrożonym). -
2.
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy jak na kotlety. -
3.
Do miski wlewamy olej, dodajemy przyprawy (ilości wg uznania, z papryką ostrą trochę ostrożniej). Dokładnie mieszamy i wkładamy kotlety z kurczaka tak, aby z każdej strony obtoczyć w marynacie. -
4.
Odciskamy mięso z marynaty i wylewamy ją na patelnię, po czym smażymy na niej kotlety (bez dodatkowej panierki). -
5.
Ogórki obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy posiekaną cebulę, przyprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Gdy składniki się przegryzą dodajemy jogurt naturalny.
Porady – dodatkowe informacje
Do mizerii na ostro można też dodać trochę koperku.
Jak ktoś lubi potrawy bardziej tłuste, można polać ziemniaki odrobiną „ziołowego” tłuszczu z patelni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym
Następny przepis: Pierś z kury ze szpinakiem w sosie Alfredo