Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym z makaronem
Dziś mamy dla was wyjątkową propozycję – pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym. To danie to esencja doskonałego smaku i połączenia składników, które razem tworzą niezapomnianą symfonię smaków. Delikatna pierś z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznym sosem o głębokim smaku śmietany i pieczarek. Krągłe, mięsiste pieczarki dodają daniu niezwykłego wyglądu i wzbogacają smak, a starannie dobrany makaron idealnie dopełnia całość. W tym przepisie kluczowe jest zachowanie równowagi pomiędzy smakiem mięsa, sosu i makaronu, gdzie żaden składnik nie przeważa nad innym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 350 g pieczarek
- 200 g śmietany 12%
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 kostka rosołowa
- 200-250 g ulubionego grubego makaronu
- 1/2 l wody
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę.
- Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić w kostkę ok 1 cm. Pokrojoną pierś dorzucić do garnka z cebulą i smażyć aż się lekko zrumieni.
- Kiedy mięso jest podsmażone dodać pokrojone pieczarki, sól i pieprz i smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę rosołową, a następnie wlać rosół do garnka z mięsem i grzybami. Dusić ok. 10 minut.
- Śmietanę zahartować gorącym sosem, a następnie wlać ją do garnka, zagotować. Garnek ściągnąć z ognia i dodać umytą, posiekaną natkę pietruszki, wszystko razem wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie, podawać z gorącym sosem. Smacznego!
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym z makaronem – dodatkowe informacje
Danie będzie również świetnie smakować z ryżem lub ziemniakami
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym
Następny przepis: Pierś z kury ze szpinakiem w sosie Alfredo