Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym

Właśnie przygotowujesz się na ucztę kulinarne? Przepis na pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym jest tylko dla Ciebie. Niezwykle apetyczna, pełna smaku i aromatu potrawa, która oczaruje wszystkich swoim delikatnym, kremowym sosem. Koper doda mu lekkości i świeżości, równoważąc bogactwo śmietany. To pyszne danie, które jest szybkie i proste do przygotowania. Znakomite na obiad, a także imponujące na kolację. Każdy kęs jest soczysty i napęknięty smakowym sosem śmietanowo-koperkowym. Nikt nie będzie mógł odmówić kolejnej porcji. Czy jesteś gotowy na tego kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym?

Składniki:

  • Jedna pierś z kurczaka
  • cebula
  • Koper
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziarenka smaku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z chrząstek, następnie kroimy w kostkę.
  2. Cebule drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Wsypujemy pierś, a następnie dodajemy kolejno przyprawy: sól, pieprz, ziarenka smaku. Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, dolewając co jakiś czas ok. pół szklanki wody.
  3. Jak pierś będzie już dobra, wsypujemy umyty i pokrojony wcześniej koperek.
  4. Śmietanę i mąkę łączymy z niewielką ilością wody, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie śmietanę stopniowo dodajemy do duszącej się piersi. Całość jeszcze raz podgotowujemy. Ilość śmietany zależy od tego, jak gęsty sos chcemy uzyskać.
  5. Pierś można podać z ziemniaczkami.

Sos śmietanowo-koperkowy do kurczaka jest prosty i smaczny. Staraj się dobrze przygotować pierś z kurczaka, by sos był wyjątkowo soczysty. Podając go z ziemniaczkami stworzysz doskonałe danie obiadowe. Wypróbuj przepis na pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym już dziś!

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym – dodatkowe informacje

Zaprosić bliskich i cieszyć się chwilą 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierś z kurczaka w papilotach
Następny przepis: Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode