Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym
Właśnie przygotowujesz się na ucztę kulinarne? Przepis na pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym jest tylko dla Ciebie. Niezwykle apetyczna, pełna smaku i aromatu potrawa, która oczaruje wszystkich swoim delikatnym, kremowym sosem. Koper doda mu lekkości i świeżości, równoważąc bogactwo śmietany. To pyszne danie, które jest szybkie i proste do przygotowania. Znakomite na obiad, a także imponujące na kolację. Każdy kęs jest soczysty i napęknięty smakowym sosem śmietanowo-koperkowym. Nikt nie będzie mógł odmówić kolejnej porcji. Czy jesteś gotowy na tego kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym?
Piotr Zieliński
Składniki:
- Jedna pierś z kurczaka
- cebula
- Koper
- Sól
- Pieprz
- Ziarenka smaku
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z chrząstek, następnie kroimy w kostkę.
- Cebule drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Wsypujemy pierś, a następnie dodajemy kolejno przyprawy: sól, pieprz, ziarenka smaku. Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, dolewając co jakiś czas ok. pół szklanki wody.
- Jak pierś będzie już dobra, wsypujemy umyty i pokrojony wcześniej koperek.
- Śmietanę i mąkę łączymy z niewielką ilością wody, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie śmietanę stopniowo dodajemy do duszącej się piersi. Całość jeszcze raz podgotowujemy. Ilość śmietany zależy od tego, jak gęsty sos chcemy uzyskać.
- Pierś można podać z ziemniaczkami.
Sos śmietanowo-koperkowy do kurczaka jest prosty i smaczny. Staraj się dobrze przygotować pierś z kurczaka, by sos był wyjątkowo soczysty. Podając go z ziemniaczkami stworzysz doskonałe danie obiadowe. Wypróbuj przepis na pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym już dziś!
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym – dodatkowe informacje
Zaprosić bliskich i cieszyć się chwilą 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś z kurczaka w papilotach
Następny przepis: Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym z makaronem