Pierś z kurczaka w papilotach
Pierś z kurczaka w papilotach to smaczne danie, które łączy w swoim składzie delikatność mięsa drobiowego z lekkim, aromatycznym sosem. Dokładnie oczyszczoną pierś z kurczaka pieczemy w papierze do pieczenia, dzięki czemu zachowuje swoją soczystość. Ważne jest, aby właściwie rozkroić kurczaka, aby składniki równomiernie się rozłożyły. Pomysł na przygotowanie piersi z kurczaka w taki sposób to doskonała alternatywa dla typowych dań z grilla. To danie zachwyci miłośników kuchni domowej, poszukujących prostych, ale nietuzinkowych rozwiązań. Oto lista składników, które będą potrzebne do przygotowania piersi z kurczaka w papilotach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka, lub 1 podwójna
- ulubione przyprawy
- papier do pieczenia
Pierś z kurczaka w papilotach – jak zrobić?
- Filety rozkroić wzdłuż na cieńsze kawałki, używając noża i przecinając kurczaka.
- Przyprawić filety i odłożyć je do lodówki na noc lub przynajmniej na 30 minut.
- Zawinąć filety w papier i smażyć na rozgrzanej patelni przez 4 minuty z każdej strony.
- Podawać od razu po przygotowaniu.
Pierś z kurczaka w papilotach – dodatkowe informacje
Serwować z ulubionymi dodatkami, u mnie w towarzystwie pieczonych ziemniaków i mizerii.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Następny przepis: Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo- koperkowym