Pierś z kurczaka pieczona z oregano
Pierś z kurczaka pieczona z oregano to potrawa, która skradnie serce każdego miłośnika kuchni rodem z Półwyspu Apenińskiego. Przygotowana z aromatycznego oregano, nadaje daniu intensywnego, lekko pikantnego smaku i oryginalnego aromatu. Pierś z kurczaka staje się niezwykle soczysta i miękka dzięki metodzie duszenia. To danie, które jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale stanowi idealny balans prostoty, zdrowia i wykwintności. Jest doskonałym rozwiązaniem, dla tych, którzy cenią sobie dobrą kuchnię, ale nie mają zbyt wiele czasu na ich przygotowanie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 pełna łyżka posiekanego świeżego lub mrożonego oregano
- Olej
- 1 łyżka masła
- Sól
- Pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 op świeżego szpinaku
- 1 pomidor
Pierś z kurczaka pieczona z oregano – jak zrobić?
- Przygotuj składniki:
- Usmaż piersi z kurczaka:
- Przygotuj szpinak:
- Podawanie:
Piersi z kurczaka umyj, osusz i podziel na 2 płaty.
Osól i dopraw pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Wymieszaj oregano z olejem i posmaruj mięso z każdej strony.
Odstaw w zimne miejsce na 1 godzinę.
Na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju usmaż piersi z kurczaka po kilka minut z każdej strony.
Przykryj pokrywką, aby nie wystygły.
Pokrój 2 ząbki czosnku w kosteczkę.
Umyj i osącz szpinak.
Na patelni rozgrzej masło i przesmaż pokrojony czosnek.
Dodaj szpinak i razem udusz.
Pod koniec dodaj pokrojonego w cząstki pomidora.
Dus jeszcze chwilę razem.
Podawaj piersi z kurczaka z przygotowanym szpinakiem w wersji dietetycznej lub z frytkami.
Porady – dodatkowe informacje
Do mięsa można użyć innych ziół wg upodobania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś z kurczaka owinięta boczkiem
Następny przepis: Pierś z kurczaka w papilotach