Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami z serem

Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami z serem

Tworzenie smakowitego dania głównego z kurczaka nie musi być trudne! Nasz przepis na pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami i serem to przystępny sposób na nadanie filetowi kurczaka nowego oblicza. W starannym połączeniu, delikatne mięso z kurczaka spotyka się ze świeżymi pieczarkami i roztopionym serem, tworząc bogaty, złożony smak, który z pewnością oczaruje Twoje kubki smakowe. Dzięki pełnemu umami smakowi pieczarek i bogatej gładkości sera, ten filet z kurczaka faszerowany pieczarkami to danie, które możesz podać na specjalne okazje lub zwykły tydzień. Niezależnie od okazji, ta wariacja na temat klasyka z pewnością zachwyci Twoich bliskich.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 300 dag pieczarek
  • 150 dag sera np. gouda
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • maka
  • bułka tarta
  • przyprawa gyros/kebab
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • łyżka masła
  • przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, pieprz, bazylia, oregano
  • Igła i nić
  1. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Również cebule obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko dusimy. Dodajemy pieprz i ostrą paprykę. Następnie studzimy i odcedzamy. Pierś z kurczaka myjemy i dzielimy na pół. W każdej piersi robimy kieszonkę.
  2. W kieszonkę wsypujemy odrobinę przyprawy gyros kebab. Ser ścieramy na tartce o dużych oczkach. do kieszonki wsadzamy łyżkę duszonych pieczarek, odrobinę sera. Znowu łyżkę pieczarek i ser. Następnie szyjemy kieszonkę tak aby farsz nie wypłynął podczas smażenia ( można użyć również wykałaczek ale nić jest prostszym sposobem i łatwo się ją wyciąga).
  3. Czosnek obieramy i robimy z niego miazgę. Pierś nacieramy tym czosnkiem, bazylią, oregano, papryką ostrą i słodką. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min pół godziny.
  4. Rozbijamy jajko w jednym talerzu, w kolejnych dwóch szykujemy mąkę i bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy dość dużo oleju tak ok 1,5cm z łyżką masła. Każdą pierś obtaczamy w mące, jajku i bułce i wrzucamy na patelnie. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Dla osób nie pewnych czy się dobrze mięso dosmażyło można wrzucić na trochę pierś do piekarnika.

Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami z serem – dodatkowe informacje

Tak przyrządzonego kurczaka można podawać z brokułami czy fasolką szparagową, a dla bardziej wymagających można podać wraz z dipem czosnkowym. Smaki świetnie kontrastują 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierś z kaczki w miodowej marynacie
Następny przepis: Pierś z kurczaka owinięta boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode