Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami

Kiedy przychodzi okres jesieni, a na stołach królują dynie, warto skorzystać z tego sezonowego skarbu i przygotować wyjątkowy, pełen aromatów obiad. Przepis na pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami to przekrój najpiękniejszych smaków i zapachów tej pory roku. Zebrane w jednym daniu, odkrywają swoje najwspanialsze nuty. Kaczka to niezwykle szlachetne mięso, które w połączeniu z sosie pomarańczowym, dynią i jabłkami stanie się prawdziwym kulinarium, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Niech twoja jesienna kuchnia obfituje w niecodzienne połączenia.

Składniki:

  • Pierś z kaczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • Starta skórka z pomarańczy
  • 1 duże jabłko
  • Kawałek dyni
  • 2 łyżki miodu
  • Świeży rozmaryn
  • Seler naciowy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml mleka
  • Masło

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami – jak zrobić?

  1. Smażenie kaczki 1.
    Pierś z kaczki:

    Piersi z kaczki dokładnie myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Nacinamy w kratkę skórę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę układamy na zimną patelnie i smażymy skórą do dołu ok. 8 min. (do momentu kiedy tłuszcz się wytopi a skóra się zarumieni). Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 5 min.

    Pierś z kaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i zapiekamy w piekarniku ok. 5-8 min w temp. 180 stopni C.

  2. Sos pomarańczowy 2.
    Sos pomarańczowy:

    Na patelnię, na której smażyła się kaczka wrzucamy łyżeczkę masła. Dodajemy sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, miód oraz rozmaryn i deglasujemy do momentu kiedy masło się roztopi. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz jabłko i smażymy do momentu zagęszczenia się sosu. Dynia i jabłko powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.

  3. Seler naciowy 3.
    Puree z selera naciowego:

    Seler naciowy myjemy i kroimy w dużą kostkę a cebulę w ćwiartki. Całość wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek i całość zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Kiedy warzywa będą miękkie odcedzamy je z nadmiaru płynu, dodajemy masło i miksujemy blenderem na puree.

  4. Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym 4.
    Piersi z kaczki:

    Piersi z kaczki wyciągamy z piekarnika, owijamy szczelnie folią aluminiową, odczekujemy ok. 10 min. i kroimy w plastry. Podajemy z przygotowanym puree z selera naciowego i sosem pomarańczowym.

Słowa kluczowe: dynia kandyzowana

Porady – dodatkowe informacje

Puree możemy polać oliwą zmiksowaną z sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierś z indyka w marynacie jogurtowej pieczona z pomidorkami
Następny przepis: Pierś z indyka z warzywami w sosie miodowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode