Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami
Składniki:
- Pierś z kaczki
- Sól
- Pieprz
- Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- Starta skórka z pomarańczy
- 1 duże jabłko
- Kawałek dyni
- 2 łyżki miodu
- Świeży rozmaryn
- Seler naciowy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml mleka
- Masło
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami – jak zrobić?
-
1.
Pierś z kaczki:Piersi z kaczki dokładnie myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Nacinamy w kratkę skórę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę układamy na zimną patelnie i smażymy skórą do dołu ok. 8 min. (do momentu kiedy tłuszcz się wytopi a skóra się zarumieni). Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 5 min.
Pierś z kaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i zapiekamy w piekarniku ok. 5-8 min w temp. 180 stopni C.
-
2.
Sos pomarańczowy:Na patelnię, na której smażyła się kaczka wrzucamy łyżeczkę masła. Dodajemy sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy, miód oraz rozmaryn i deglasujemy do momentu kiedy masło się roztopi. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz jabłko i smażymy do momentu zagęszczenia się sosu. Dynia i jabłko powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać.
-
3.
Puree z selera naciowego:Seler naciowy myjemy i kroimy w dużą kostkę a cebulę w ćwiartki. Całość wrzucamy do garnka, dodajemy czosnek i całość zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Kiedy warzywa będą miękkie odcedzamy je z nadmiaru płynu, dodajemy masło i miksujemy blenderem na puree.
-
4.
Piersi z kaczki:Piersi z kaczki wyciągamy z piekarnika, owijamy szczelnie folią aluminiową, odczekujemy ok. 10 min. i kroimy w plastry. Podajemy z przygotowanym puree z selera naciowego i sosem pomarańczowym.
Słowa kluczowe: dynia kandyzowana
Porady – dodatkowe informacje
Puree możemy polać oliwą zmiksowaną z sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś z indyka w marynacie jogurtowej pieczona z pomidorkami
Następny przepis: Pierś z indyka z warzywami w sosie miodowym