Pierś z kaczki w miodowej marynacie
Zastanawiasz się, jak idealnie zamarynować pierś z kaczki? Przepis na pierś z kaczki w miodowej marynacie to propozycja dla wszystkich miłośników wykwintnych, niebanalnych dań. Ten przysmak to połączenie soczystości mięsa kaczki z delikatnością słodkiego miodu. Kompozycja tych składników daje niezapomniany efekt smakowy. Marynowana pierś z kaczki to istna uczta dla podniebienia. Wykorzystanie miodu do marynaty podkreśla smak mięsa, dodając mu nieco słodkości. Ta niezwykła kombinacja jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, gdyż miód jest naturalnym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Nie czekaj, odkryj tajemnicę doskonałego smaku.
admin
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- MARYNATA
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta rozmarynu
- szczypta tymianku
- sól i pieprz
- DODATKI
- konfitura wiśniowa
- duszony szpinak
- kasza orkiszowa
Pierś z kaczki w miodowej marynacie – jak zrobić?
- Myjemy piersi kaczki i nacinamy skórę w romby, tak aby nie uszkodzić mięsa. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią piersi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Po tym czasie smażymy kaczkę. Od strony skóry – przez około 4 – 5 minut do lekkiego zarumienienia, a następnie od strony mięsa przez około 2 – 3 minuty.
- Na 20 minut przed smażeniem wyciągnijmy mięso z lodówki.
- Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), podlewamy marynatą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (z grzaniem góra – dół). Pieczemy około 10 – 12 minut. Przed pokrojeniem odczekajmy około 5 minut, aby mięso mogło odpocząć, a soki nie wypłynęły. Życzę smacznego! 🙂
Pierś z kaczki w miodowej marynacie – dodatkowe informacje
Kaczkę podałam z domową konfiturą wiśniową. Świetna będzie także konfitura z żurawiny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś z indyka z warzywami w sosie miodowym
Następny przepis: Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami z serem