Pierś z kaczki marynowana w czerwonym winie z rozmarynem
Marzysz o aromatycznym, wykwintnym daniu, które pozwoli Ci poczuć smak prawdziwej, francuskiej kuchni? Ta potrawa z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Pierś z kaczki marynowana w czerwonym winie z rozmarynem to połączenie bogatego smaku mięsa kaczki z intensywnością czerwonego wina i cytrusowej świeżości rozmarynu. Długie marynowanie kaczki w czerwonym winie oraz duszenie, pozwala na osiągnięcie mięsa o jedwabistej miękkości i wyjątkowym, głębokim smaku. Tej propozycji nie może zabraknąć na żadnym eleganckim obiedzie czy uroczystej kolacji!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 filety z kaczki
- 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże gałązki rozmarynu
- sól i pieprz
Pierś z kaczki marynowana w czerwonym winie z rozmarynem – jak zrobić?
- Pierś z kaczki umyć, osuszyć i ponacinać skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, listki rozmarynu drobno posiekać, dodać do niego olej, wino, sól i pieprz – zamieszać.
- W tak przygotowanej marynacie zanurzyć piersi kacze i odstawić na godzinę do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. Pierś wyciągnąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Skórą do dołu położyć na rozgrzaną patelnię i smażyć przez 5-6 min, następnie odwrócić pierś na drugą stronę i smażyć ok 1 min.
- Pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min. (można włączyć funkcję grilla, wtedy skórka jest bardziej rumiana).
Smacznego!
Porady – Pierś z kaczki marynowana w czerwonym winie z rozmarynem
Jeżeli nie lubimy różowego mięsa i wolimy je bardziej upieczone należy przetrzymać kaczkę w piekarniku dłużej przez ok. 10 min. Ważne aby jej nie piec za długo, bo zrobi się sucha.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś z indyka z warzywami w sosie miodowym
Następny przepis: Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami z serem