Pierś z indyka z warzywami w sosie miodowym

Pierś z indyka z warzywami w sosie miodowym

Pierś z indyka z warzywami w sosie miodowym to smaczna i zdrowa propozycja na sycący obiad. Ten aromatyczny danie, w którym główne składniki to soczysta pierś z indyka i mieszanka sezonowych warzyw, jest doskonałym połączeniem białka i witamin. Sos miodowy dodaje dania niepowtarzalny, słodko-ostro słone smaki. Przepis jest prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Spróbuj pierś z indyka z warzywami z piekarnika i zaskocz wszystkich niepowtarzalnym smakiem tego dania.

Składniki:

  • Pierś z indyka
  • Cukinia
  • Marchewka
  • Papryka (kolor dowolny)
  • Miód (najlepiej lejący się)
  • Pół cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawa do kurczaka/indyka
  • Siemienie lniane (1/2 łyżki, wedle uznania)
  • Zioła wedle uznania (oregano, bazylia, tymianek)

Pierś z indyka z warzywami w sosie miodowym – jak zrobić?

  1. Pierś z indyka umyć i pokroić na średnie kawałki. Mięso należy umieścićw misce, dodać 3/4 łyżki oliwy z oliwek, przyprawę do mięsa drobiowego, zioła oraz sok z połowy cytryny. Dobrze wymieszać i pozostawić na 10 min.
  2. W tym czasie umyć i pokroić warzywa na plasterki. Pokrojone warzywa dodać do mięsa, wsypać siemię lniane, całość polać miodem (wedle uznania) i dokładnie wymieszać, tak aby składniki się połączyły.
  3. Gotową mieszankę przełożyć do specjalnego worka do pieczenia. Worek należy umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika na 200°C. Piec w takiej temperaturze przez 45 min.
  4. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C i pozostawić jeszcze na 15 min.
  5. Po tym czasie należy wyjąć naczynie z piekarnika. Po chwili rozciąć worek i wypuścić gorącą parę, tak aby się nie poparzyć.
  6. Najlepiej podawać z ziemniakami z koperkiem i mizerią. Smacznego! 🙂

Pierś z indyka z warzywami w sosie miodowym – dodatkowe informacje

Najlepiej podawać pierś z indyka z warzywami z piekarnika z młodymi ziemniaczkami okroszonymi zeszkloną cebulką i koperkiem oraz mizerią ze świeżego ogórka i jogurtu naturalnego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami
Następny przepis: Pierś z kaczki marynowana w czerwonym winie z rozmarynem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode