Pierś z indyka w marynacie jogurtowej pieczona z pomidorkami

Pierś z indyka w marynacie jogurtowej pieczona z pomidorkami

Przedstawiamy przepis na niezwykle soczystą pierś z indyka w marynacie jogurtowej, pieczoną razem z pomidorkami. Ta wyjątkowo zdrowa propozycja jest niskokaloryczna, ale jednocześnie niezwykle smaczna i sycąca. Indyk w marynacie jogurtowej to idealne połączenie mięsa o delikatnym smaku z odrobiną orzeźwiającej ostrości od jogurtu. Marynata jogurtowa dodaje mięsu nie tylko smaku, ale także zapewnia mu jedwabistą miękkość. Piersi z indyka w marynacie jogurtowej upieczone z pomidorkami to doskonała propozycja na codzienny obiad lub wykwintne danie na specjalne okazje.

Składniki:

  • 100g mięsa z indyka
  • Marynata:
  • 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • bazylia, majeranek
  • Dodatkowo:
  • około 6 pomidorków koktajlowych
  • Ponadto:
  • odrobina masła lub oleju

Pierś z indyka w marynacie jogurtowej pieczona z pomidorkami – jak zrobić?

  1. Jogurt doprawić bazylią z majerankiem.
    Mięso umyć, osuszyć, a następnie pokroić w kostkę i dokładnie pokryć marynatą.
    Tak przygotowanego indyka odstawić do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie naczynie żaroodporne (lub kawałek papieru do pieczenia ułożonego na blaszce) należy natłuścić odrobiną masła lub oleju i umieścić w nim indyka – delikatnie otrzepanego z marynaty.
    Między kawałki mięsa włożyć uprzednio umyte pomidorki koktajlowe.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady – dodatkowe informacje

Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb, a dorośli mogą użyć soli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierś z indyka pieczona w rękawie
Następny przepis: Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode