Pierś z indyka w marynacie jogurtowej pieczona z pomidorkami
Przedstawiamy przepis na niezwykle soczystą pierś z indyka w marynacie jogurtowej, pieczoną razem z pomidorkami. Ta wyjątkowo zdrowa propozycja jest niskokaloryczna, ale jednocześnie niezwykle smaczna i sycąca. Indyk w marynacie jogurtowej to idealne połączenie mięsa o delikatnym smaku z odrobiną orzeźwiającej ostrości od jogurtu. Marynata jogurtowa dodaje mięsu nie tylko smaku, ale także zapewnia mu jedwabistą miękkość. Piersi z indyka w marynacie jogurtowej upieczone z pomidorkami to doskonała propozycja na codzienny obiad lub wykwintne danie na specjalne okazje.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100g mięsa z indyka
- Marynata:
- 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- bazylia, majeranek
- Dodatkowo:
- około 6 pomidorków koktajlowych
- Ponadto:
- odrobina masła lub oleju
Pierś z indyka w marynacie jogurtowej pieczona z pomidorkami – jak zrobić?
-
Jogurt doprawić bazylią z majerankiem.
Mięso umyć, osuszyć, a następnie pokroić w kostkę i dokładnie pokryć marynatą.
Tak przygotowanego indyka odstawić do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie naczynie żaroodporne (lub kawałek papieru do pieczenia ułożonego na blaszce) należy natłuścić odrobiną masła lub oleju i umieścić w nim indyka – delikatnie otrzepanego z marynaty.
Między kawałki mięsa włożyć uprzednio umyte pomidorki koktajlowe.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Porady – dodatkowe informacje
Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb, a dorośli mogą użyć soli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś z indyka pieczona w rękawie
Następny przepis: Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami