Pierś z gęsi duszona

Pierś z gęsi duszona

Prezentujemy przepis na aromatyczną pierś z gęsi duszoną, która zachwyca jednym z najbardziej wykwintnych smaków w kuchni. To danie o głębokim, soczystym smaku, które jest idealne na specjalne okazje. Starannie przyrządzona gęsina stanowi prawdziwy przysmak dla koneserów kuchni. Ciepły, mięsisty kąsek gęsi duszonej z jabłkami to niezapomniana uczta dla kubków smakowych. Ten przepis na duszoną pierś z gęsi oferuje smakowity, domowy obiad, który zawsze rozbudza apetyt. Zarówno pieczona, jak i smażona pierś z gęsi, pozwoli Ci odkryć nowe smaki kuchni sezonowej.

Składniki:

  • 2 piersi z gęsi
  • papryka słodka
  • łyżka majranku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oliwy z wytłoczonych oliwek

Pierś z gęsi duszona – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1. Piersi z gęsi umyć i osuszyć na ręczniku kuchennym. Natrzeć solą, pieprzem, i posypać słodką papryką. Wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny (najlepiej na całą noc).
  2. 2. Przed smażeniem ponacinać skórę na piersi (nacięcia powinny tworzyć paski lub kratkę).
  3. 3. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć piersi z obu stron. Posypać majrankiem i pokrojonym w plasterki czosnkiem.
  4. 4. Podlać wodą i dusić około 2 godzin. Podlewać wodą w razie potrzeby.

Pierś z gęsi duszona – dodatkowe informacje

Podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pierś z indyka pieczona w rękawie
Następny przepis: Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode