Pierś z gęsi duszona
Prezentujemy przepis na aromatyczną pierś z gęsi duszoną, która zachwyca jednym z najbardziej wykwintnych smaków w kuchni. To danie o głębokim, soczystym smaku, które jest idealne na specjalne okazje. Starannie przyrządzona gęsina stanowi prawdziwy przysmak dla koneserów kuchni. Ciepły, mięsisty kąsek gęsi duszonej z jabłkami to niezapomniana uczta dla kubków smakowych. Ten przepis na duszoną pierś z gęsi oferuje smakowity, domowy obiad, który zawsze rozbudza apetyt. Zarówno pieczona, jak i smażona pierś z gęsi, pozwoli Ci odkryć nowe smaki kuchni sezonowej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 piersi z gęsi
- papryka słodka
- łyżka majranku
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 5 łyżek oliwy z wytłoczonych oliwek
Pierś z gęsi duszona – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- 1. Piersi z gęsi umyć i osuszyć na ręczniku kuchennym. Natrzeć solą, pieprzem, i posypać słodką papryką. Wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny (najlepiej na całą noc).
- 2. Przed smażeniem ponacinać skórę na piersi (nacięcia powinny tworzyć paski lub kratkę).
- 3. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę. Obsmażyć piersi z obu stron. Posypać majrankiem i pokrojonym w plasterki czosnkiem.
- 4. Podlać wodą i dusić około 2 godzin. Podlewać wodą w razie potrzeby.
Pierś z gęsi duszona – dodatkowe informacje
Podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pierś z indyka pieczona w rękawie
Następny przepis: Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną dynią oraz jabłkami